Antena Meniu Search
x

Un escroc canadian a făcut o avere de 175 de milioane $, profitând de naivitatea bătrânilor. I-a păcălit că îi va îmbogăţi cu ajutorul unei clarvăzătoare

Un escroc canadian a furat peste 175 de milioane de dolari de la milioane de persoane, majoritatea în vârstă şi vulnerabile, printr-o schemă de manipulare şi fraudă de natură psihologică, potrivit The Guardian.  

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 12:18

Un escroc canadian a făcut o avere de 175 de milioane $, profitând de naivitatea bătrânilor. I-a păcălit că îi va îmbogăţi cu ajutorul unei clarvăzătoare
Un escroc canadian a făcut o avere de 175 de milioane $, profitând de naivitatea bătrânilor. I-a păcălit că îi va îmbogăţi cu ajutorul unei clarvăzătoare - Free Patrice Runner

Patrice Runner, în vârstă de 57 de ani, deține atât cetățenie canadiană, cât și franceză. El a fost condamnat în iunie pentru comiterea de fraudă prin corespondență și fraudă electronică. "Stilul de viață extravagant al lui Runner, făcut pe spinarea a milioane de americani mai în vârstă și vulnerabili, trebuie să ia sfârșit”, a declarat Chris Nielsen, inspectorul responsabil cu divizia Philadelphia a Serviciului de inspecție poștală din SUA. Sentinţa vine după un deceniu în care autorităţile americane l-au urmărit pe bărbat. 

Cum acţiona Runner? Compania sa trimitea scrisori false către milioane de oameni. Corespondența era trimisă pe numele faimoasei Maria Duval, o aşa-zisă clarvăzătoare din Franţa, și promiteau destinatarilor "o oportunitate de a obține o mare bogăție și fericire", potrivit Departamentului de Justiție din America. 

Destinatarii, adesea persoane "în vârstă și vulnerabile", erau încurajați să trimită o sumă de bani către compania lui Runner pentru "previziuni astrologice". Odată ce plata era efectuată, destinatarul primea apoi zeci de scrisori suplimentare, toate aparent personalizate, solicitând taxe suplimentare. Li se cerea, de asemenea, să trimită obiecte personale, cum ar fi șuvițe de păr, amprente și fotografii - "pentru a efectua ritualuri suplimentare și servicii astrologice", spun procurorii.

Bărbatul susţine că nu a depăşit limita legalităţii

Runner susține că nu a depăşit niciodată limita legală în afacerea sa, spunând că oamenii și-ar fi cerut banii înapoi dacă nu ar fi fost mulțumiți. "Poate că nu e moral, poate că e prostie", a spus el într-un interviu acordat revistei Walrus. "Dar asta nu înseamnă că e fraudă". Acesta a mai adăugat în interviul de la Walrus că "cei mai profitabili ani cu scrisorile Mariei Duval au fost din 2005 până în 2010", referindu-se la timpul în care a făcut 23 de milioane de dolari într-un singur an. 

Canadianul a fost găsit de două ori vinovat de escrocherii de către autoritățile canadiene. În 1991, una dintre companile sale a fost amendată cu 31.100 de dolari pentru că a făcut publicitate falsă la serviciile unui clarvăzător care putea prezice numerele câștigătoare la loto. În anul 2000, o altă companie aflată tot pe numele său, a fost amendată cu 365.000 de dolari pentru publicitate înșelătoare pentru produse de slăbit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Mapamond » Un escroc canadian a făcut o avere de 175 de milioane $, profitând de naivitatea bătrânilor. I-a păcălit că îi va îmbogăţi cu ajutorul unei clarvăzătoare