Meniu LIVE
Search
x

Certificatul verde nu se va aplica și testelor antigen. Cât timp ar primi nevaccinaţii teste PCR gratuite de la stat

Coaliţia discută azi forma proiectului de lege privind certificatul verde. Între liberali şi social-democraţi există divergenţe pe acest subiect. Peneliștii nu vor ca testele antigen să fie incluse în certificatul verde și se fac calcule pentru numărul de teste PCR gratuite, potrivit unor surse politice, citate de news.ro.

De Redactia Observator la 13.12.2021, 18:14

Certificatul verde nu se va aplica testelor antigen, au precizat surse politice citate de news.ro. Liberalii sunt cei care resping această variantă. Însă aşa cum relata observatornews.ro săptămâna trecută este posibil să se elibereze un certificat verde provizoriu, după prima doză de vaccin.

Social democraţii vor ca certificatul verde în noua sa variantă să fie eliberat dacă angajatul este vaccinat cu o singură doză sau cu schema completă, dacă a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau dacă este testat, PCR sau antigen. Potrivit unor surse politice, PNL nu este de acord ca certificatul verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar. 

Liberalii nu vor schimbarea certificatului verde

Partidele din coaliţie trebuie să clarifice toate elementele legate de certificatul verde, în special impactul bugetar al testării gratuite a angajaţilor.  Este posibil ca proiectul să includă şi posibilitatea testării la privat. Partidele vor să analizeze şi impactul bugetar al acestor prevederi, inclusiv în privinţa numărului de zile pentru testarea gratuită. 

Pe acelaşi subiect

Liberalii nu sunt de acord nici cu modificarea numelui certificatului verde în certificat COVID, pentru că ar produce confuzie în rândul cetăţenilor şi nici nu ar respecta prevederile europene privind introducerea acestui certificat.  În schimb, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila insistă pentru implementarea aşa-numitului certificat "universal", adică un certificat COVID, de limitare a răspândirii infecţiei, mai degrabă decât denumirea de certificat verde. 

Pentru nevaccinaţi o soluţie ar fi voucherele pentru testare

Alexandru Rafila afirma săptămâna trecută, că statul ar putea asigura pentru o perioadă de 42-45 de zile testarea persoanelor nevaccinate în vederea obţinerii certificatului verde. Rafila mai anunţa posibilitatea generării de vouchere cu valoare fixă, pe care nevaccinaţii să le poată folosi la medicul de familie sau la farmacie ori laboratoare de analize care să fie conectate la sistemul informatic naţional şi să poată genera în scurt timp certificatul.

Potrivit unor surse, pentru cei nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, statul va oferi gratuit vouchere pentru testare, în valoare de 750 de lei. Bani care ar trebui să le ajungă pentru aproximativ 45 de zile. Însă dacă testele antigen nu vor intra în calcul se schimbă matematica voucherelor, mai ales dacă testele se repetă la 72 de ore.

Kelemen Hunor: Nu sunt de acord cu testele gratuite. Nu se poate să îţi plătească statul. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că nu este de acord cu testele gratuite incluse în certificatul verde pentru angajaţii nevaccinaţi, deoarece acest lucru ar implica o cheltuială de miliarde lei de la bugetul de stat. „În acest mod se duce în jos şi vaccinarea. În 72 de ore trebuie repetat testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect”, a explicat liderul UDMR.

„Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, e perioada în care poţi să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îţi plătească statul, că tot de la buget se plăteşte, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos şi vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliţie pentru 28 de zile cel mult şi vom lua o decizie”, a afirmat Kelemen Hunor, luni la Digi 24.

El a mai spus că va discuta cu liderii coaliţiei pentru a lua o decizie privind certificatul verde şi felul în care acesta va fi implementat „În primul proiect nu erau impuse teste gratuite. A venit ministrul Sănătăţii cu o altă gândire şi acest proiect îl vom discuta în Coaliţie. Sunt de acord cu propunerea lui Alexandru Rafila ca acest certificat să fie impus când creşte incidenţa. Dacă depăşeşti 1,5 la mie automat trebuie să prezinţi certificatul. Este un lucru foarte bun. Trebuie să vedem dacă acceptăm excepţii, eu nu sunt de acord pentru excepţii. Dacă reuşim să găsim azi (luni - n.r.) o formulă agreată de toată lumea, în 10 zile poate să treacă prin ambele camere şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie”, a explicat liderul UDMR.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Certificatul verde nu se va aplica și testelor antigen. Cât timp ar primi nevaccinaţii teste PCR gratuite de la stat

Breaking News

Trei moduri în care Putin poate folosi arme nucleare tactice

Trei moduri în care Putin poate folosi arme nucleare tactice