Antena Meniu Search
x

Video Cine n-are certificat verde riscă să rămână fără loc de muncă. Angajaţii neimunizați se tem, vaccinații se bucură de inițiativă

Cine n-are certificat verde riscă să rămână fără loc de muncă. Draftul proiectului de lege în acest sens a fost finalizat şi publicat azi. Pentru nevaccinaţi o soluţie ar fi voucherele pentru testare. Cei care nu vor nici vaccinare, nici testare, riscă suspendarea contractului de muncă. Acum patronii se tem să nu rămână fără oameni, iar angajaţii stau cu grijă că şi-ar putea pierde principala sursă de venit.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 10.12.2021, 19:23

Vezi și

Angajaţii fără certificat verde s-ar putea trezi cu suspendarea contractului de muncă. Aşa că nevaccinaţii pot merge la muncă în baza testării. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Trebuie să stabilim o perioadă în care o persoană care se gândeşte să se vaccineze beneficiază de teste gratuite. Ne-am gândit să dăm un soi de vouchere, cu care persoana să poată să meargă la un laborator.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Valoarea voucherelor ar urma sa depășească suma de 700 de lei. Banii vin de la bugetul de stat și ar trebui să acopere costurile testării pentru aproximativ 45 de zile.

Sumă care ar trebui să îi ajute pe angajații nevaccinați să achiziționeze 11 teste într-o lună de zile.

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Pentru că o lună  are 22 de zile lucrătoare să îi asigure accesul la serviciu.

Există înțelegere și pentru cei vaccinați cu o singură doză, dar care sunt programați pentru efectuarea schemei complete: implementarea unui certificat provizoriu. Deocamdată, proiectul de lege stârneşte confuzie.

Certificat verde vs loc de muncă 

Cameră ascunsă: Dacă eu, de exemplu, am niște abilități foarte bune poate nu vrea să renunțe la mine că nu mai găsește alt om în timp util.

Angajată nevaccinată: Nu sunt vaccinată. Totuși sunt banii statului... Nu este bine...

În timp ce angajații neimunizaţi se tem că vor fi dați la o parte, vaccinații se bucură de inițiativă.

Angajată vaccinată: Ce să facă? Să mergem umăr la umăr? Eu zic să testeze și suntem și noi în siguranță că sunt sănătoși...

Nici patronii nu sunt încântați de idee. Dacă managerii de restaurant se bucurau zilele trecute de ultimele relaxări, nu la fel reacţionează şi la noul proiect. 

Ninel Dănilă, manager restaurant: Odată cu noile relaxări am încercat să găsim personal de calitate pentru că în HORECA este o criză a resurselor umane. Tocmai de asta am ales să angajăm oameni care nu sunt vaccinați. Deci avem trei persoane, în momentul acesta, care nu sunt vaccinate. Dacă nu vor să facă aceste teste nu vom avea cu cine să lucrăm.

Dacă legea va intra în vigoare, sancțiunile pentru angajatorii care nu o respectă nu sunt deloc mici. Amenzile pornesc de la 10.000 de lei și ajung până la 100.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cine n-are certificat verde riscă să rămână fără loc de muncă. Angajaţii neimunizați se tem, vaccinații se bucură de inițiativă