Antena Meniu Search
x

Raport de admitere pentru toate cele trei legi ale Justiţiei, dat de Comisia Iordache. Urmează votul final din Senat

Comisia specială de modificare a legilor Justiţiei a dat luni raport de admitere pe cele trei legi ale Justiţiei.

Raport de admitere pentru toate cele trei legi ale Justiţiei, dat de Comisia Iordache. Urmează votul final din Senat - Sursă: Hepta

Comisia specială de modificare a legilor Justiţiei a dat luni raport de admitere pe cele trei legi ale Justiţiei, după ce au fost dezbătute şi votate amendamentele depuse de senatori, urmând ca legile să intre la votul final din plenul Senatului.

În urma amendamentelor depuse de senatori, legile Justiţiei nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Astfel, după ce amendamentele depuse de senatori au fost dezbătute şi votate, legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilora fost adoptată cu 12 voturi “pentru” şi 5 voturi „împotrivă” legea 304/2004 privind organizarea judiciară a primit raport de admitere, cu 12 voturi „pentru” şi cinci voturi „împotrivă”.

De asemenea, legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a primit raport de admitere cu 11 voturi “pentru” şi cinci voturi “împotrivă”.

Referitor la articolele prin care preşedintele României este exlcus din numirea conducerii ÎCCJ, senatorul PSD Eugen Nicolicea a spus: „După cum ştiţi, acest articol a fost declarat neconstituţional la sesizarea dumnevoastră (a PNL – n.r.), altfel nu am fi avut ocazia să discutăm (...) în considerentele respective se spune foarte clar că preşedintele nu are ce să caute aici, deci nu noi am spus, a spus-o CCR. (...) Dumneavostră, acum, instigaţi la nerespectarea a două decizii a CCR”.

În replică, deputatul PNL Ioan Cupşa a susţinut că pot fi reexaminate şi modificate nu doar articolele declarate neconstituţionale de către CCR, ci şi cele care sunt legate, din punct de vedere funcţional, de cele neconstituţionale.

„Instigatorul Cupşa vorbeşte acum. Îi mulţumesc mult domnului Moga că mi-a dat cu totul dreptate citând din decizia CCR nr. 45/2018, în sensul în care, încă o dată subliniez, putem reexamina şi modifica în acord cu decizia Curţii doar acele articole care au fost declarate neconstituţionale, precum şi acele articole care, funcţional, sunt legate de articolele respective, cele neconstituţionale”, a spus Ioan Cupşa.

Senatorii au avut termen până joi, ora 15.00, să depună amendamente la legile Justiţiei.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi cele trei legi ale Justiţiei, după ce au fost modificate de Comisia Iordache în urma deciziilor Curţii Constituţionale. Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004. PNL a anunţat că va contesta legile la Curtea Constituţională.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Raport de admitere pentru toate cele trei legi ale Justiţiei, dat de Comisia Iordache. Urmează votul final din Senat