Antena Meniu Search
x

Video Contre dure între Nicolae Ciucă şi Florin Cîţu din cauza bugetului pe anul viitor. Cum s-a "pierdut" ţinta de 7% pentru investiţii: ministerele de la care s-a tăiat

Bugetul de stat pentru anul viitor a fost aprobat în Guvern. Florin Cîțu este nemulțumit de forma trimisă la Parlament. O "concesie" făcută de liberali pentru a guverna alături de PSD a fost ca bugetul pentru investiții să fie de 7% din PIB, lucru care nu se regăsește în bugetul pentru anul viitor, lucru care îl nemulțumește pe Florin Cîțu. În replică, premierul Nicolae Ciucă spune că suma alocată investițiilor este una record.

de Larisa Bernaschi

la 20.12.2021, 20:11

Vezi și

Bugetul pentru anul viitor a fost făcut pe repede-înainte de ministerul finanțelor. Guvernul preconizează o creștere economică de 4,6%, cu un deficit bugetar de 5,84% din PIB. Rata inflației va fi în medie de 6,5%. Discutat de mai multe ori în ședințele de coaliție, varianta finală a bugetului nu a fost pe placul liderului PNL. Florin Cîțu spune că nu a fost respectată înțelegerea privind alocarea de 7% din PIB pentru investiții. "Un lucru foarte important pentru PNL, ca acest prag de 7% al investițiilor să fie respectat, dar nu este respectat", a declarat Florin Cîţu, preşedinte PNL.

Ministerele de la care s-a tăiat: Justiţia, printre ele

"Știu că anul trecut am prins parcă 5,9% la investiții și am închis cu 5,4%. Anul acesta sunt 6,74%, deci foarte aproape de 7%", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. "Cea mai mare alocare pentru investiţii - 88,8 miliarde lei. Reprezintă dublul sumei investite în 2019", a declarat premierul Nicolae Ciucă. Sunt ministere care însă vor avea în 2022 mult mai mulți bani. Ministerul Fondurilor Europene va avea majorări cu peste 350%. La fel și Ministerul Economiei, Transporturile, Ministerul Apărarii, Ministerul de Interne şi Educaţia.

Alte ministere au tras băţul scurt. Ministerul Turismului va avea un buget diminuat cu 44%, în timp ce la Dezvoltare guvernul se bazează pe fondurile europene, aşa că a tăiat 20% din buget. S-au făcut tăieri şi de la Ministerul Energiei şi de la Justiţie. Bugetul urmează să intre în dezbatere parlamentară, unde poate suferi modificări. Proiectul ar putea fi adoptat joi noapte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Contre dure între Nicolae Ciucă şi Florin Cîţu din cauza bugetului pe anul viitor. Cum s-a "pierdut" ţinta de 7% pentru investiţii: ministerele de la care s-a tăiat