Antena Meniu Search
x

Video Florin Cîțu își va da demisia din grupul senatorilor PNL. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă, după acuzațiile DNA: "Este o decizie corectă"

DNA cere ridicarea imunăţii pentru fostul premier Florin Cîţu în dosarul achiziţiei vaccinurilor din pandemie. Alţi doi miniştri ai Sănătăţii de la vremea respectivă ar putea fi traşi la răspundere în dosar - Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Cei trei ar fi comandat peste 52 de milioane de doze, deşi România avea suficiente ca să imunizeze întreaga populaţie. Prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 24.11.2023, 07:59

Vezi și

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă, joi seară, că senatorii liberali vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator. De altfel, Ciucă afirmă că a avut o discuţie cu Cîţu, care i-a spus că va demisiona din grupul senatorilor PNL, urmând a rămâne senator neafiliat din punct de vedere politic, transmite News.ro.

"În momentul în care vom primi documentele de solicitare din partea DNA am obligativitatea, în calitate de preşedinte al Senatului, să convoc de îndată Biroul Permanent şi, în baza analizei şi deciziei Biroului Permanent, documentele să fie înaintate către Comisia Juridică, comisie care va analiza documentele, va întocmi un raport, iar raportul va merge spre aprobare în plenul Senatului şi în plenul Senatului, desigur, vom proceda cum am procedat şi până acum, acordând votul nostru pentru a lăsa justiţia să îşi facă datoria", a declarat, joi seară, Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă senatorii liberali vor vota toţi pentru ridicarea imunităţii fostului preşedinte al PNL, actualul lider al formaţiunii a răspuns: "Da!".

"Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată şi vor lua decizia în conformitate cu ceea ce au făcut şi până acum. La nivelul partidului, de fiecare dată când au fost astfel de situaţii, am procedat exact cum am menţionat mai devreme", a adăugat Ciucă. 

Pe acelaşi subiect

El a admis că dosarul care îl vizează pe Cîţu este "o problemă pentru PNL, în sensul în care imaginea partidului în acest caz este afectată", în condiţiile în care Florin Cîţu a fost preşedinte al formaţiunii politice, a fost prim-ministru şi este membru al PNL. 

Ciucă a spus că a discutat cu Florin Cîţu, care l-a asigurat că va demisiona din grupul senatorilor PNL. "Am vorbit cu Florin Cîţu şi a spus că în situaţia de faţă el îşi va da demisia demisia din grupul senatorilor PNL şi va deveni senator neafiliat. Este o decizie corectă a unui membru de partid responsabil, care, dincolo de propria-i persoană, are în vedere şi imaginea partidului", este de părere Nicolae Ciucă.

Acuzații de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave

Acuzaţiile DNA la adresa lui Florin Cîţu, Vlad Voiculescu şi Oana Mihăilă, în acest dosar deschis în urmă cu doi ani, sunt de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, cei trei suspecţi ar fi tranzacționat peste 52 de milioane de doze de vaccin, în valoare de peste un miliard de euro, deși dozele de vaccin contractate anterior ar fi fost suficiente pentru vaccinarea întregii populaţii.

Zeci de milioane de doze de vaccin cumpărate în perioada pandemiei

Mai exact, statul avea deja la dispoziţie peste 37,6 de milioane de doze, contractate înainte de 1 ianuarie 2021. 

"Sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane", spun anchetatorii.

DNA subliniază că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Fostul ministru USR al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, are convingerea că a acţionat corect cât timp a fost în funcţie, şi pasează vina către fostul premier Florin Cîţu.  

  • Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Nu îmi dau seama care sunt acuzaţiile care mi-ar putea fi aduse. Nu poate fi vorba de nici un fel de corupţie. Eu am făcut publice lucrurile care m-au nemulţumit. Toate deciziile privitoare la vaccinare, de la achiziţionarea vaccinurilor până la organizarea centrelor de vaccinare în mod eronat au fost la premier.

Vlad Voiculescu e încrezător în actul de justiţie, motiv pentru care e convins că nimeni nu va fi tras la răspundere

  • Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Recunosc că m-aș fi așteptat ca dosarele din pandemie, dintre care acesta nu-i nicicum cel mai relevant , și n-o să se termine nicio condamnare, vă pot garanta de acum. Mă așteptam ca dosarele pandemiei să fi fost rezolvate de mult.

Președintele USR, Cătălin Drulă, susține că ancheta DNA privind achizițiile de vaccin anti-Covid este o "intimidare" și îl apără pe fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

  • Cătălin Drulă, președintele USR: Vlad Voiculescu este un om cinstit, care în cele 3 luni ca ministru a acționat responsabil și cu patriotism. 

Încredere în justiţie are şi Florin Cîţu, care a reacţionat într-o postare pe Facebook imediat după acuzaţii

  • Florin Cîțu, fost premier: Întreaga mea activitate, indiferent de funcţiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și a respectării legii, în slujba românilor. 

În schimb, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii vor vota pentru ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu

  • Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: În timp ce noi stăteam în casă, se făceau mari afaceri în România. E una dintre afaceri, achiziţionarea vaccinurilor. Mai sunt şi altele, izolete, măşti neconforme. Categoric, colegii mei vor vota pentru ridicarea imunităţii. 

Şi preşedintele PNL Nicolae Ciucă spune că partidul lui va vota în Senat pentru ridicarea imunității

  • Nicolae Ciucă, președintele PNL: Am vorbit cu Florin Cîțu și a spus că în situația de față își va da demisia din grupul senatorilor PNL și va deveni senator neafiliat.

Tot pe reţelele se socializare a reacţionat şi Partidul Social Democrat, care în perioada achiziţiei era în opoziţie. "În timp ce românii mureau, Cîţu, Voiculescu şi Mihăilă furau" , a postat PSD. 

De altfel, luna trecută premierul spunea că va aduce documente care să arate că banii au fost aruncaţi pe geam. 

  • Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Am cumpărat vaccinuri de 1 miliard de euro pe care nu o să le folosim niciodată. Dacă ne vaccinam de acum încă 50 de ani, fiecare de 10 ori, tot nu le finalizam. Cum să cumperi o sută de milioane de doze în plus faţă de ce am avut?

În septembrie 2021, Florin Cîţu încerca să explice comanda de vaccinuri pe care o făcea statul român

Florin Cîțu, fost premier: Era nevoie de acces la cât mai multe doze şi într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care Comisia Europeană şi statele membre şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru populaţia blocului comunitar. 

La finalul pandemiei, unele doze au expirat iar altele au fost donate. 

  • Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie vaccinare: Au fost administrate peste 9,95 de milioane, restul, diferența până la 14,7 milioane sunt doze care au fost fie donate, fie revândute.

Pentru România, semnarea pentru achiziţia vaccinurilor a fost făcută, pe rând, de mai mulţi miniştri ai sănătăţii - Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, Oana Mihăilă şi Florin Cîţu, cât a fost interminar la Sănătate. În total, s-a semnat pentru peste 65 de milioane de doze de vaccin pentru imunizarea populaţiei la SARS-CoV-2. 

Anul trecut, Parchetul European anunţa că la nivel de Uniune se anchetează modalitatea de achiziţie a serului împotriva COVID. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Florin Cîțu își va da demisia din grupul senatorilor PNL. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă, după acuzațiile DNA: "Este o decizie corectă"