Antena Meniu Search
x

Analiză INSCOP: PSD, pe primul loc deşi a pierdut 7%, AUR are cea mai mare creștere din ultimii doi ani, PNL cea mai mare scădere

Partidul AUR, aflat în opoziţie, a înregistrat cea mai mare creștere în sondaje în ultimii doi ani, în timp ce PNL, aflat la guvernare, a suferit cea mai drastică scădere, arată o analiză a intenţiei de vot, realizată de INSCOP. Scorurile PNL, PSD, AUR, USR sugerează competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menţine tendinţa de erodare a partidelor de la guvernare şi de creştere a celor din opoziţie, susţine Remus Ioan Ştefureac, preşedintele think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group şi director general al INSCOP Research.

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 14:55

INSCOP: AUR a câștigat cele mai multe procente în ultimii doi ani, PNL, cea mai mare scădere
- INSCOP

Evoluţia scorurilor principalelor patru partide - PNL, PSD, AUR, USR - sugerează o competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menţine tendinţa de erodare a partidelor de la guvernare şi de creştere a celor din opoziţie, afirmă Remus Ioan Ştefureac, preşedintele think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group şi director general al INSCOP.

Conform lui Ştefureac, evoluţia intenţiei de vot măsurate de INSCOP Research pentru principalele partide în ultimii doi ani (iunie 2021 – iunie 2022) şi cu un an înainte de primul test electoral, alegerile europarlamentare din iunie 2024, relevă că "erodarea la guvernare a afectat ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare, în timp ce, în cazul PSD, care se află la guvernare de un an şi jumătate, erodarea la guvernare începe să îşi producă efectul".

Sondaj INSCOP: PSD, sub 30%, PNL pierde puţin peste 8%

Iunie 2023:

Pe acelaşi subiect
  • PSD – 28,7%
  • AUR – 20,1%
  • PNL – 18,0%
  • USR – 12,7%

"PNL pierde puţin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% în iunie 2021 la 18% în iunie 2023), şi două procente comparativ cu decembrie 2021 când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%)", remarcă directorul general al INSCOP.

PSD pierde un procent şi jumătate faţă de iunie 2021 când era în opoziţie (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), şi aproximativ 7 procente faţă de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% în iunie 2023).

AUR a înregistrat o creștere de 6% în ultimii doi ani

"AUR, aflat mereu în opoziţie în această perioadă, deşi a avut o evoluţie foarte sinuoasă, creşte 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creştere relativ constantă a intenţiei de vot", afirmă reprezentantul INSCOP Research.

USR a început să crească uşor de la începutul acestui an

În cazul USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opoziţie, se înregistrează o stagnare (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023), dar de la începutul acestui an, a început să crească uşor, recuperând aproximativ 3 procente faţă de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

"Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menţine acesta tendinţă de erodare a partidelor de la guvernare şi de creştere a celor din opoziţie. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-şi calibra mesajele, politicile, acţiunile astfel încât să modifice această tendinţă.

Deşi dificil, nu este chiar imposibil, însă sunt vitale înţelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populaţiei, o capacitate de comunicare mult îmbunătăţită şi, mă încăpăţânez să o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate şi cât mai puţin populism deşănţat", conchide Ştefureac.

Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate in ultimii doi ani, reprezentative pentru populația adulta a României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Analiză INSCOP: PSD, pe primul loc deşi a pierdut 7%, AUR are cea mai mare creștere din ultimii doi ani, PNL cea mai mare scădere