Antena Meniu Search
x

Atac dur al lui Iohannis la adresa guvernelor PSD: "S-a trecut în forţă prin Parlament cu aceste politici şi rezultatele se văd"

Klaus Iohannis a declarat, luni, că politicile discutabile ale guvernelor PSD au dus la creşterea dobânzilor şi a inflaţiei, deoarece aceste politici au fost trecute în forţă prin Parlament, fără studii serioase şi fără negocieri cu sindicatele.

Klaus Iohannis a declarat, luni, că politicile discutabile ale guvernelor PSD au dus la creşterea dobânzilor şi a inflaţiei, deoarece aceste politici au fost trecute în forţă prin Parlament, fără studii serioase şi fără negocieri cu sindicatele.

"Suntem într-o situaţie care încă poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult ea va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp", a avertizat Iohannis.

Întrebat, luni seară, despre afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora declaraţii ale preşedintelui şi ale BNR  "prea sunt coordonate", Klaus Iohannis a spus că este posibil ca anumite abordări ale Administraţiei Prezidenţiale şi ale BNR să semene dintr-un motiv simplu - înţeleg legile economiei.

"Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi BNR să semene, dintr-un motiv simplu - suntem oameni care înţelegem legile economiei şi vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia şi creşterea dobânzilor este fundamental greşită. Politicile discutabile ale guvernelor PSD în domeniul fiscal, al salarizării (...) au dus la aceste nelinişti în piaţă şi implicit la creşterea dobânzilor şi a inflaţiei. Problema poate fi rezolvată numai prin politici guvernamentale sustenabile", a declarat Iohannis.

El a spus că guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au aplicat, fără a face studii serioase şi fără a se consulta cu partenerii sociali. 

"S-a trecut în forţă prin Parlament cu aceste politici şi rezultatele se văd acum - după creşteri salariale la unele categorii, a apărut o inflaţie care le-a anulat. Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR şi de la firmele străine, ci de la Guvern. Suntem într-o situaţie care încă poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult ea va duce la dezechilibre care se vor pepetua în timp", a mai spus şeful statului.

Întrebat despre problemele legate de salarizare, preşedintele a spus că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi că este treaba Guvernului să le corecteze.

"În public avem opinii foarte diferite. Eu atrag atenţia că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi avem practic în fiecare zi pichetări, mişcări sindicale, iar guvernanţii se fac că nu văd nimic şi repetă aşa mecanic că totul este în regulă. Lucrurile nu sunt în regulă, dar este treaba Guvernului să vadă unde sunt cauzele acestor nemulţumiri şi să le corecteze", a declarat Iohannis.

El a făcut referire şi la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe tema salariilor din sistemul bugetar.

"Cred că am dat un semnal foarte clar la momentul respectiv. În chestiunea salariilor, lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, sunt probleme, sunt numeroase probleme şi am rugat pe toată lumea implicată în proces să se apuce de treabă şi să îmbunătăţească şi cadrul, şi abordarea specifică", a mai spus preşedintele.

Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat dur BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei "prea sunt coordonate", concluzia sa fiind că "îmomentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare". În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizările cerute de FMI şi de UE,până la faptul că importăm din state UE un de preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la "companiile cu capital străin", care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.

Sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Atac dur al lui Iohannis la adresa guvernelor PSD: "S-a trecut în forţă prin Parlament cu aceste politici şi rezultatele se văd"