Politic

Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv

Publicat pe 03.05.2018 la 17:57 Actualizat pe 03.05.2018 la 18:05

Klaus Iohannis a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv

Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv

Sursă: Hepta

Klaus Iohannis a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Legea vizează, pe de o parte, modificarea dispoziţiilor referitoare la numărul de voturi necesar desemnării în Parlament a membrilor Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv Societăţii Române de Televiziune, iar pe de altă parte, majorarea numărului de propuneri de care dispun grupurile parlamentare reunite din cele două Camere în cadrul consiliilor de administraţie ale celor două societăţi.

„Aceste intervenţii legislative ridică însă probleme atât sub aspectul corelării cu celelalte dispoziţii ale Legii nr. 41/1994, cât şi în ceea ce priveşte claritatea şi predictibilitatea normelor, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament”, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Potrivit noilor dispoziţii ale alin. (1) al art. 19, membrii Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune vor fi desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

„Referitor la aceste prevederi, un prim aspect pe care îl semnalăm are în vedere inconsecvenţa termenilor utilizaţi în conţinutul articolului”, transmite administraţia prezidenţială. „În al doilea rând, aceste prevederi ale alin. (1) al art. 19 nu sunt corelate cu dispoziţiile alin. (6) al art. 19 din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora listele de candidaţi se supun în întregime votului în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. De asemenea, noua majoritate prevăzută de legiuitor la numirea membrilor consiliilor de administraţie a celor două societăţi ar trebui avută în vedere şi în ceea ce priveşte demiterea acestora, în caz contrar Parlamentul va numi aceste consilii cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi, în timp ce pentru demiterea acestora va fi nevoie de majoritatea din totalul deputaţilor şi senatorilor”.

Conform unei alte prevederi, „grupurile parlamentare reunite din cele două Camere vor dispune de 10 locuri în consiliile de administraţie ale celor două societăţi, faţă de 8, cât prevede legea în prezent”.

Această normă „nu este corelată cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora consiliul de administraţie se organizează pentru fiecare societate şi este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte; în mod evident, modificarea numărului membrilor consiliului de administraţie al celor două societăţi de la 13 la 15 ar fi trebuit să antreneze şi modificarea expresă a dispoziţiei ce prevede numărul membrilor acestor consilii de administraţie”.

„Sub aspectul coerenţei dispoziţiilor Legii nr. 41/1994, semnalăm că potrivit art. 19 alin. (5) din actul normativ menţionat, în urma audierii, comisiile permanente de specialitate vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta în şedinţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, însoţit de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de titulari şi de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de supleanţi, dar nu mai puţin de 9 pentru fiecare societate în parte, conform structurii prevăzute la alin. (2); în situaţia în care nu s-au făcut propunerile în termenul prevăzut la alin. (3), consiliul de administraţie funcţionează valabil în componenţa a cel puţin 9 membri validaţi. Având în vedere că numărul membrilor creşte de la 13 la 15, pentru buna funcţionarea a consiliilor de administraţie considerăm că nu este lipsită de utilitate şi analizarea aspectelor referitoare la numărul minim de membri ce ar trebui validaţi”.

Sursă: News.ro

În articolul

Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Femeia care câștigă 46.000 de lire pe an din vânzarea de poze. Ce parte a corpului își fotografiază românca pentru banipe a1.ro
Cum arăta Florin Marin de la „Chefi la cuțite” înainte de căsătoria cu Philip Clementspe a1.ro
O nouă filmare cu Vulpița Veronica! Ce au descoperit fanii: „Să nu vă curenteze, domnilor”pe a1.ro
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZIpe spynews.ro
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZIpe spynews.ro
Ion Ţiriac, dezvăluiri fără precedent. Cum îl cheamă în acte pe miliardar: "Am încercat să îmi schimb numele!" A văzut prima dată pâine la 5 anipe antenasport.ro
Drama femeii de 71 de ani care arată ca o adolescentă şi are o avere de 630 de milioane de dolaripe antenasport.ro
Mireasa Sezonul 2pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Virusologul șef al Germaniei afirmă că știe când scăpăm de COVID-19pe antena3.ro
FSB l-a arestat pe ”Hristos”. Cine este liderul religios care pretinde că ar fi reîncarnarea Mântuitoruluipe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Horoscop octombrie 2020. Luna octombrie este despre schimbări și energie pozitivăpe jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 21 - 27 septembrie. Fecioarele se concentrează pe viața profesionalăpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Eveniment • ieri la 23:39

Mesaje dureroase după moartea preotului militar Radu Bogdan: "Slujitor vrednic, cu o inimă blândă, caldă și deschisă"

  • Camarazii părintelui au făcut anunțul pe pagina oficială a Brigăzii
  • "Dumnezeu să-l ierte și să-l aibă în paza Lui", au scris militarii, pe Facebook
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
Inedit • ieri la 23:34

Un robot uriaș face furori în Japonia (Video)

  • Robotul va fi punctul de atracție al unui parc tematic din Japonia.
Extern • ieri la 23:31

Poveste emoționantă a doi italieni care s-au logodit

  • Paola și Michele s-au îndrăgostit la prima vedere.
Extern • ieri la 23:24

Marea Britanie impune șase luni de restricții, din cauza coronavirusului

  • Barurile din Marea Britanie se vor închide la ora 22.00.
  • Spectatorii nu vor avea acces la evenimentele sportive.
Social • ieri la 23:15

Tronson din Autostrada Sibiu-Pitești, scos la licitație

  • Tronsonul ar urma să fie gata în 2027.
Social • ieri la 23:04

Bărbat dispărut, găsit mort prin reactualizarea listelor electorale

  • Polițistul care a anchetat moartea bărbatului ar fi scris în raport că victima nu are rude.
  • Bărbatul ar fi murit din cauza unui infarct miocardic.
Vezi toate știrile noi