Antena Meniu Search
x

Iohannis: România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic

"Vreau să-i asigur pe toți cetățenii moldoveni, dar și pe cetățeni români care urmăresc cu foarte multă atenție acest subiect, că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic", a declarat Iohannis, potrivit Agerpres, în conferința comună cu omologul său moldovean Nicolae Timofti.

Șeful statului a subliniat că în România, dar și în rândul partenerilor europeni, există așteptări și speranțe mari privind Republica Moldova în consens cu votul proeuropean exprimat în noiembrie 2014.

El a indicat că l-a asigurat pe Nicolae Timofti că România rămâne angajată pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării concrete cu Republica Moldova și a menționat că în cadrul întrevederii cu premierul moldovean Chiril Gaburici va transmite aceleași mesaje de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău în direcția consolidării concrete a parcursului proeuropean și aprofundării reformelor interne.

"Eu cred că responsabilitatea asigurării acestei direcții revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea cabinetului, în sensul asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să țină cont și să respecte mesajele date de cetățeni la alegerile din noiembrie 2014", a spus președintele Iohannis.

El a subliniat că a discutat cu omologul său moldovean și despre beneficiile incontestabile ale integrării europene.

"Doar integrarea europeană reprezintă garanția unui viitor prosper, în siguranță și demnitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Acest lucru este demonstrat fără putință de tăgadă chiar de exemplul României și al celorlalte state central și est și europene devenite deja membre ale UE. Am fost de acord că prioritățile care apropie Republica Moldova de acest moment țin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieții cetățenilor, economia, sectorul financiar, justiția, lupta împotriva corupției", a arătat șeful statului.

Președintele Iohannis a afirmat că implementarea măsurilor de convergență și de modernizare din Acordul de asociere cu UE reprezintă pașii concreți care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chișinău.

"Avem încredere în capacitatea elitei politice a Republicii Moldova de a gestiona cu maturitate și înțelepciune sarcina guvernării. Suntem hotărâți să mergem pe acest drum la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova", a completat el.

Iohannis i-a mulțumit președintelui moldovean pentru invitația de a vizita Republica Moldova.

"Spun cu toată deschiderea și toată sinceritatea că mă bucur că sunt astăzi azi la dvs la Chișinău. Este o vizită pe care am așteptat-o cu foarte mult interes. Mi-am dorit ca această vizită să fie prima mea vizită în afara României, după preluarea mandatului de președinte al României pentru a da un semnal clar, însă am considerat că este oportun și m-am sfătuit în această chestiune cu dl. președinte Timofti să dau curs invitației după ce există un guvern validat în Republica Moldova", a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis efectuează marți și miercuri o vizită oficială în Republica Moldova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri politice » Iohannis: România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova