Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk: "Un vechi prieten al României şi un adevărat european"

De Redactia Observator.
Publicat: 24.06.2021, 13:59.
Actualizat: 24.06.2021, 13:59

Klaus Iohannis a afirmat, joi la ceremonie de decorare cu Ordinul Steaua României în gradul de Mare Cruce a preşedintelui PPE Donald Tusk, că acesta este „una dintre cele mai euro-entuziaste personalităţi europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global şi în asigurarea unităţii naţiunilor noastre”.

Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk: "Un vechi prieten al României şi un adevărat european"

Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk: "Un vechi prieten al României şi un adevărat european"

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

"Îmi face o deosebită plăcere ca astăzi, în cadrul acestei festivităţi, să onorăm o mare personalitate şi un adevărat şi apropiat prieten al României – Excelenţa Sa, domnul Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European. Din păcate, pandemia COVID-19, care a provocat dificultăţi semnificative în aproape fiecare aspect al vieţii noastre, ne-a împiedicat să ne întâlnim mai devreme pentru a marca acest moment.

Sunt foarte bucuros că ne putem întâlni astăzi faţă în faţă, după o atât de lungă perioadă de timp, pentru a vă înmâna personal, dragă Donald, această distincţie. Anul trecut am semnat Decretul care conferea domnului Donald Tusk cea mai înaltă distincţie a statului român – Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, pentru contribuţia sa excepţională în sprijinul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Donald Tusk este un vechi prieten al României şi un adevărat european. Ne amintim cu toţii de discursurile sale inspiratoare în limba română pe care le-a susţinut la începutul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la Ateneul Român, şi la Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, dar şi de afinităţile sale strânse cu România şi cu numeroase simboluri culturale cu care rezonează profund poporul român”, a afirmat şeful statului.

Citește și:

El a adăugat că Donald Tusk are un ataşament profund faţă de cauza europeană

„Donald Tusk este una dintre cele mai euro-entuziaste personalităţi europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global şi în asigurarea unităţii naţiunilor noastre. Acest ataşament profund faţă de cauza europeană a inspirat liniile de acţiune ale Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene, în urmă cu doi ani.

De-a lungul mandatului său, Preşedintele Tusk a susţinut în mod semnificativ acţiunile desfăşurate de Preşedinţia noastră la Consiliul UE, contribuind la succesul acesteia, un succes important nu numai pentru România şi poporul român, ci şi pentru obiectivul comun de consolidare a proiectului european în ansamblu. Donald Tusk şi-a adus contribuţia definitorie la ceea ce suntem mândri să numim astăzi „spiritul de la Sibiu”.

Summitul informal organizat în România şi prezidat de Donald Tusk a transmis un mesaj puternic de unitate în întreaga Europă, de angajament faţă de consolidarea în continuare a drumului nostru comun şi de încredere în viitorul Uniunii Europene. În discursul său de la sfârşitul Consiliului European din iunie 2019, preşedintele Tusk şi-a exprimat aprecierea pentru toate rezultatele înregistrate de Preşedinţia română la Consiliul UE, de la adoptarea a peste 90 de dosare legislative, până la progresul important în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual, precum şi organizarea Summitului de la Sibiu.

Permiteţi-mi să reamintesc că Donald Tusk a avut o relaţie strânsă cu România şi în perioada 2007-2014, când era premier al Poloniei. În calitate de Preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk a navigat cu înţelepciune în ape agitate, reuşind să menţină Uniunea puternică şi coerentă chiar şi în vremuri dificile, o expresie a angajamentului său faţă de idealul european”, a mai explicat preşedintele Iohannis.

Acesta a mai spus că Donald Tusk nu este doar un susţinător activ al proiectului european, ci şi un prieten şi partener al României.

„Am deosebita plăcere de a conferi acest ordin naţional lui Donald Tusk, care este nu numai un susţinător activ al proiectului european, ci şi un prieten şi partener al României şi al poporului român. Atunci când ne confruntăm cu o provocare, căutăm sprijin, căutăm certitudini şi posibile căi de urmat care să ne facă mai puternici.

Aceasta este ceea ce ne defineşte în Uniune Europeană şi ne-a permis să ieşim mai puternici din fiecare criză. În calitate de Preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk ne-a dat acest sentiment de încredere. Pentru toate aceste motive, îţi mulţumesc, dragă Donald, şi sunt bucuros să îţi confer Ordinul Steaua României în gradul de Mare Cruce”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Bruxelles unde va participa la reuniunea Consiliului European.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro