Antena Meniu Search
x

Foto Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România: ”A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la finalul summitului NATO de la Bruxelles, că a avut două discuții cu președintele SUA, Joe Biden, și că i-a transmis invitația de a vizita România. Liderul de la Casa Albă „a fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire şi m-a asigurat încă o dată că e foarte dedicat acestui parteneriat”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 14.06.2021, 19:15

Klaus Iohannis: L-am invitat pe preşedintele Biden în România
Klaus Iohannis: L-am invitat pe preşedintele Biden în România - Presidency.ro

Klaus Iohannis a mai spus că preşedintele SUA a dat asigurări că se implică „în mod deosebit şi foarte mult” pentru a sprijini România şi Polonia.

„Am avut două discuţii scurte cu preşedintele Biden, nu una singură. Prima a fost chiar la început unde împreună cu preşedintele Duda am ţinut să îl salutăm pe preşedintele Biden, să ne exprimăm mulţumirea faţă de prezenţa domniei sale în Summitul B9. A fost o prezenţă consistentă, a avut un discurs foarte solid, vă amintiţi cu siguranţă. Evident am dorit să ne asigurăm că în continuare avem în continuare un parteriat strategic foarte solid şi că avem întreaga atenţie a parteneriatului strategic SUA pentru flancul estic. Preşedintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit şi foarte mult pentru a sprijini România şi Polonia, pentru a îmbunătăţi această relaţie. În cea de-a doua tot scurtă discuţie pe care am avut-o cu preşedintele Biden spre finalul Summitului, l-am invitat în România, i-am spus că îmi doresc să continuîm discuţia foarte bună pe care am început-o. În 2015 am avut prima întâlnire, atunci a fost vicepreşedintele Biden şi că îmi doresc foarte mult să întărim parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite Unite ale Americii. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire şi m-a asigurat încă o dată de faptul că este foarte dedicat acestui parteneriat”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO care a avut loc luni la Bruxelles. 

Prezent la Bruxelles, Klaus Iohannis a declarat că deciziile luate în cadrul summitului NATO răspund intereselor de securitate ale României și a subliniat că România și-a atins obiectivele stabilite inițial, iar acest lucru se datorează și interacțiunii României cu ceilalți aliați, precum și valorificării formatelor regionale de dialog și cooperare. 

Klaus Iohannis, lângă președintele SUA la fotografia de grup

Pe acelaşi subiect

La fotografia de grup de la summitul NATO, de la Bruxelles, președintele României, Klaus Iohannis, a stat în prima linie, lângă omologul său american, Joe Biden.

În declarațiile sale la summit, Joe Biden a insistat asupra ”necesităţii unei mai mari coordonări între aliaţi” şi a afirmat importanţa pe care o reprezintă Aliana Nord-Atlantică pentru Statele Unite.

”Vreau să fie clar: NATO este de o importanţă capitală pentru interesele noastre. Dacă n-ar exista, ar trebui să inventăm ceea ce permite ea Americii să facă în lume”, a declarat el într-un mesaj care reprezintă o ruptură completă faţă de poziţia predecesorului său Donald Trump.

”Eu le amintesc în mod constant americanilor că atunci când America a fost atacată pentru prima oară pe teritoriul său de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, (la 11 septembrie 2001), NATO s-a mobilizat. Aliaţii au onorat Articolul 5 (al Tratatului care impune ca celalte state să ajute un stat atacat) şi vreau ca întreaga Europă să ştie că Statele Unite aici şi se bucură că s-au întors”, a conchis el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România: ”A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire”