Antena Meniu Search
x

Legea Graţierii revine în dezbateri controversate. Senatorul PSD Șerban Nicolae vrea ca cei condamnați pentru corupție să fie grațiați

Legea Graţierii revine în dezbateri controversate. Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus un amendament potrivit căruia ar urma să fie graţiate şi pedepsele celor condamnaţi pentru corupţie, evaziune fiscală şi chiar constituirea mafiei, prin grup infracţional organizat.

Vezi și

Legea Graţierii revine în dezbateri controversate. Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus un amendament potrivit căruia ar urma să fie graţiate şi pedepsele celor condamnaţi pentru corupţie, evaziune fiscală şi chiar constituirea mafiei, prin grup infracţional organizat.

-Eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat, în condiţii de igrasie, de igienă precară şi aşa mai departe. E adevărat, nu m-am gândit cine iese. 

Şeful Comisiei Juridice de la Senat a anunţat, cu zâmbetul pe buze, amendamentul potrivit căruia ar putea fi iertaţi de închisoare şi cei condamnaţi pentru corupţie. Prima reacţie a fost a şefului de partid, care... s-a dezis. 

-Răspunsul meu e foarte simplu, eu nu susţin graţierea pentru corupţie!

Pe acelaşi subiect

Deocamdată, ministrul Justiţiei şi-a exprimat doar opinia de... profesor în drept. 

-Personal, vi se pare în regulă ca graţierea să se aplice şi faptelor de corupţie?

-Personal, nu! 

-Pot să spun foarte clar, dacă, dacă s-ar graţia corupţii, cred că s-ar da un semnal total, total greşit în societate, a spus şi preşedintele Klaus Iohannis.

Nu doar pedepsele pentru faptele de corupţie ar urma să fie graţiate. Ci şi pentru abuzul în serviciu, conflictul de interese, evaziunea fiscală, spălarea de bani sau şantaj. Practic, Şerban Nicolae propune să se graţieze în întregime pedepsele de până la trei ani de închisoare, nu până la cinci ani, aşa cum arată acum proiectul. Dar... cei care au condamnări mai mari, de până la şapte ani, sau chiar până la 10 ani, ar scăpa de o parte din pedeapsa pe care o mai au de executat. 

Amendamentul nu a fost discutat azi în Comisia Juridică. Dacă, totuşi, va deveni literă de lege, ar urma să fie eliberaţi, de pildă, Relu Fenechiu, Monica Iacob Ridzi, Dan Diaconescu sau cei din lotul Microsoft. 

Mai mult, chiar şi grupările infracţionale organizate, aşa-zisa mafie, ar intra în categoria pedepselor graţiate. În cazul unei sentinţe de condamnare, ar putea beneficia de noua lege şi cei judecaţi acum pentru retrocedările ilegale de pădure, Prinţul Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc şi fiul său, sau fostul deputat Ioan Adam.  În aceeaşi situaţie s-ar afla şi Prinţul Paul, Remus Truică sau Dan Andronic, judecaţi în dosarul Ferma Băneasa. 

În dosarele DNA trimise în judecată se află şi Liviu Dragnea, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Radu Mazăre sau Elena Udrea. Legea graţierii ar putea aduce şi pentru ei beneficii, în cazul unei condamnări. Iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi în tragedia Colectiv ar putea fi ispăşi doar o parte din pedeapsă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Legea Graţierii revine în dezbateri controversate. Senatorul PSD Șerban Nicolae vrea ca cei condamnați pentru corupție să fie grațiați