Antena Meniu Search
x

Ministrul Agriculturii Petre Daea, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul predecesorului său Adrian Chesnoiu

Petre Daea s-a prezentat, vineri, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ministrul Agriculturii a fost audiat în dosarul în care predecesorul său Adrian Chesnoiu este acuzat că a intervenit pentru a influenţa mai multe concursuri de angajare.

de Redactia Observator

la 22.07.2022, 11:16

Petre Daea a fost audiat la DNA în dosarul fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu
Petre Daea a fost audiat la DNA în dosarul fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu - Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 11:16. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a plecat, vineri, de la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost audiat de procurori aproximativ o oră. La ieşirea din DNA, el nu a dorit să dea declaraţii jurnaliştilor.

UPDATE 10:17. Ministrul Agriculturii Petre Daea a sosit vineri dimineaţă la DNA, pentru a fi audiat.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că el urmează să fie audiat în calitate de martor în dosarul în care fostul ministru Adrian Chesnoiu este acuzat de instigare, sub forma participaţiei improprii, la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni) şi abuz în serviciu.

La sosire, Petre Daea a declarat că a venit în calitate de martor. Întrebat dacă va spune adevărul, el a replicat: ”Tot timpul”.

Pe acelaşi subiect

Adrian Chesnoiu, cercetat de DNA

Postul de ministru al Agriculturii a fost vacantat după demisia lui Adrian Chesnoiu din funcţie. Deacţia ministrului a venit după ce DNA a cerut Camerei Deputaţilor să ridice imunitatea acestuia, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs. Conform DNA, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Adrian Chesnoiu a anunţat imediat că demisionează din funcţia de ministru al Agriculturii şi se autosuspendă din PSD. ”Nu am săvârşit nicio faptă de natură penală sau de corupţie şi mi-am desfăşurat mereu cu integritate şi cu dedicare activitatea mea executivă”, a mai spus el.

În data de 28 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a votat, cu 251 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 2 voturi nule, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii.

Adrian Chesnoiu, a fost pus sub acuzare de DNA. Ancheta DNA Timişoara a început cu investigaţii la Direcţia Agricolă Caraş- Severin unde directoarea Luminiţa Jărâie a fost acuzată de abuz în serviciu pentru decontări ilegale şi angajări fictive.

Chesnoiu i-ar fi cerut acesteia să-i dea subiectele la concursurile pentru diferite funcţii pentru a le da favoriţilor săi.

Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi “agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Ministrul Agriculturii Petre Daea, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul predecesorului său Adrian Chesnoiu