Antena Meniu Search
x

Care este pensia specială a unui fost senator al României. ”Pentru unii poate sa pară foarte mult”

Vrem egalitate, dar nu pentru căţei. Şi, mai ales, nu când vine vorba de pensiile speciale. Deşi muncesc zeci de ani, românii primesc pensii de câteva sute de lei. Există însă câteva categorii privilegiate. Printre acestea se numără şi foştii senatori şi deputaţi. Observator vă prezintă în exclusivitate câţi bani cheltuie statul lunar pentru pensiile speciale a 800 de foşti parlamentari.

de Larisa Bernaschi

la 19.09.2020, 22:41

Vezi și
  • Cei care au avut 3 mandate de parlamentar ajung și la peste 14 mii de lei.
  • Pentru un singur mandat, parlamentarii primesc peste 2 mii de lei.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

Petru Filip, fost senator: În jur de 6000 de lei. Pentru unii poate sa pară foarte mult, alții să spună ce e aia, depinde din ce direcție privești lucrurile.

După 8 ani în Parlamentul României, Petru Filip primeşte pensie specială aproape cât două salarii medii pe economie, în fiecare lună. La asta se adaugă şi pensia pe contributivitate.

La fel ca el, potrivit cifrelor obţinute în exclusivitate de Observator, mai sunt şi alţi 773 de foşti senatori şi deputaţi. Pentru un singur mandat de parlamentar, aleşii primesc puţin peste 2000 de lei. Cei care au avut 3 sau mai multe mandate ajung la pensii de peste 14,000 de lei.

Petru Filip, fost senator: Sigur ca sunt foarte multi oameni care o duc greu oameni care se compara cu persoanele care au fost demnitate publica si apare o revolta in cunostinta sau in necunostinta de cauză.

În cei 8 ani petrecuţi în Parlament a fost semnatar a 18 proiecte care au devenit lege, însă a ieşit în evidenţă şi prin alte activităţi: în 2013 a iscat un imens scandal după ce şi-ar fi angajat amanta la Ministerul Afacerilor Externe.

În România reală şi fără privilegii, Constantin Petcu s-a pensionat în urmă cu 8 ani, după 44 de ani de muncă. I s-a calculat o pensie de aproape 600 de lei. Enumeră fiecare job în aproape jumătate de secol în câmpul muncii.

Constantin Petcu, pensionar: Am plecat la taximetre pentru că trebuia să te descurci. Se câştiga mai bine. M-a prins Revoluția acolo. După aceea am plecat la Institutul de Chimie de pe malul Dâmbovitei.

Acum, după toate majorările si recalculările, a ajuns la o pensie de 1,800 de lei. Însă dubla măsură pentru parlamentari i se pare o nedreptate.

Constantin Petcu, pensionar: Dacă toţi ar fi plătiţi după contributivitate, sa zicem ca asa au calculat. Desi mie mi se pare anormal, dar am iesit la pensie.

Atunci când se apropie alegerile, toţi politicienii promit că vor elimina pensiile speciale. Promisiunile sunt repede uitate în fotoliile Parlamentului, o dată ce au fost aleşi. Aproape un milion de români trăiesc din pensia minimă de 800 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Care este pensia specială a unui fost senator al României. ”Pentru unii poate sa pară foarte mult”