Politic

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei

Publicat pe 03.01.2019 la 17:10 Actualizat pe 03.01.2019 la 17:13

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei

hepta

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, iar consilierul prezidenţial Ligia Deca a explicat că modificările aduse articolului 66 riscă să afecteze calitatea şi coerenţa procesului educaţional, considerând că o “modificare bruscă nefundamentată riscă să producă efecte dezastruoase pentru întreaga comunitate şcolară”. De asemenea, aceste schimbări ar putea duce la apariţia unor disponibilizări în învăţământ.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că legea nu include dispoziţii finale care să clarifice momentul în care începe aplicarea modificărilor aduse articolului 66 şi nici nu cuprinde dispoziţii care să clarifice modul în care aceste modificări vor fi implementate.

“Legea, de asemenea, nu include dispoziţii finale care să clarifice momentul în care începe aplicarea modificărilor aduse articolului 66 din Legea Educaţiei Naţionale. În absenţa acestora, planurile cadru se vor modifica în anul şcolar următor printr-un proces făcut în grabă, pe genunchi. Reamintim faptul că dezvoltarea şi aplicarea noilor planuri cadru este un demers care durează de peste cinci ani. El a fost demarat în anul 2013 şi este încă în derulare. Iată că nici nu a apucat să se finalizeze implementarea lui şi o luăm de la capăt cu schimbările. Legea nu cuprinde nici dispoziţii tranzitorii care să clarifice modul în care aceste modificări vor fi implementate”, a afirmat Ligia Deca.

Consilierul prezidenţial a precizat că se poate ajunge în situaţia ca elevii de gimnaziu să fie şcolarizaţi după trei planuri cadru.

“Se poate ajunge în situaţia absurdă în care, de exemplu, elevii de gimnaziu vor fi şcolarizaţi după trei planuri cadru: cel iniţial, cel vechi, cel curent aflate în implementare până la nivelul clasei a şasea şi cel viitor care ar trebui dezvoltat până la începutul anului şcolar 2019-2020 conform legi trimise la promulgare. În lipsa acestor prevederi tranzitorii şi finale, cel mai probabil, vom avea o nouă modificare a manualelor care ar trebui adaptate viitoarelor planuri cadru. Dat fiind timpul scurt până la care acestea ar trebui refăcute există riscul evident ca ele să nu fie finalizate la timp. În acelaşi timp, modificările aduse legii presupun pregătirea cadrelor didactice pentru implementarea viitoarelor planuri cadru, aceasta deşi nu s-a finalizat încă formarea lor privind planurile cadru actuale. Lipsa unei evaluări a impactului asupra resursei umane arată fără echivoc lipsa viziunii în educaţie pe care cei care propun legea se pare că o au”, a explicat consilierul prezidenţial.

Ligia Deca a mai spus că modificările articolului 66 din Legea Educaţiei riscă să afecteze calitatea şi coerenţa procesului educaţional.

“În concluzie, modificările aduse articolul 66 din legea numărul 1 pe 2011 riscă în forma lor actuală să afecteze calitatea şi coerenţa procesului educaţional. În mod firesc, ar fi fost de dorit să existe o dezbatere privind reducerea încărcării orare a programelor şcolare şi o dimensionarea a timpului petrecut la şcoală de către elevi în acord cu capacitatea lor, etapele de dezvoltare psihoemoţionale ale acestora precum şi cu profilul absolventului. O modificare bruscă, nefundamentată, riscă să producă efecte dezastruoase pentru întreaga comunitate şcolară”, a mai declarat Ligia Deca.

Aceasta a menţionat că alte prevederi ale legii sosite la promulgare sunt pozitive, amintind de măsuri privind combaterea bullying-ului, dar şi de creşterea accesului la educaţie pentru o serie de copii, care nu aveau acest drept până acum.

“Menţionăm că celelalte prevederi ale legii sosite la promulgare sunt de natură să creeze un impact pozitiv. Astfel, ea include măsuri privind combaterea bullying-ului precum şi o serie de prevederi menite să crească accesul la educaţie al unor copii care nu aveau acest acces până acum, de exemplu, cei fără cod numeric personal. Cu toate acestea, modificarea articolului 66 din Legea Educaţiei Naţionale face necesară reexaminarea textului de lege”, a mai spus consilierul prezidenţial, care precizat că orice iniţiativă legislativă cu efecte atât de ample asupra sistemului educaţional ar trebui să ia în considerare şi proiectul România Educată, lansat în dezbatere publică de preşedintele Klaus Iohannis la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Ligia Deca a precizat că efectele ample şi în cascadă ale iniţativei legislative trebuie explicate publicului deoarece altfel s-ar interpreta greşit că reducerea numărului de ore ar fi un lucru bun.

“Am considerat că efectele negative ample şi în cascadă ale acestei iniţiative legislative trebuie explicate publicului pentru că altfel se poate interpreta greşit că reducerea numărului de ore pentru ciclul primar, gimnazial şi liceal ar fi un lucru bun. Aşa cum am spus este de dorit să dimensionăm timpul petrecut la şcoală în funcţie de profilul absolventului sau de capacitatea copiilor, însă în niciun caz nu este de dorit să bulversăm întregul sistem făcând această schimbare fără niciun studiu de impact”, a precizat Ligia Deca.

Consilierul prezidenţial a mai spus că federaţiile sindicale au transmis că faptul că reducerea numărului de norme va duce şi la disponibilizarea unor posturi din învăţământ.

“Am primit semnale de la federaţiile sindicale care au afirmat că fiecare oră în minus la oricare dintre cele trei niveluri de educaţie înseamnă o reducere masivă a numărului de norme, deci şi a numărului de dascăli, care lucrează în învăţământ. Chiar dacă scăderea numărului de elevi poate genera o astfel de nevoie, este clar că nu avem o analiză de impact prin care legea să ne spună exact ce înseamnă asta, câte ore se reduc, câţi profesori ar trebui fie să fie reprofilaţi, fie să iasă din sistem. Iar o asemenea măsură fără o consultare reală şi fără acea analiză despre care vorbeam cred că nu este nici un caz oportună. (…) Nu au făcut calcule numerice, însă ne-au transmis că probabil vor exista mii de posturi disponibilizate”, a mai spus Ligia Deca.

În articolul

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Fratele Mădălinei Manole, dezvăluire neașteptată! Ce a pățit artista, la câteva luni după nuntă: „S-o crezi tu, puiucule”pe a1.ro
Horoscopul pentru săptămâna 21-27 septembrie! Urmează bătăi de cap pentru toate zodiilepe a1.ro
De ce flacăra nu are umbră. Explicația este mult mai simplă decât crezipe a1.ro
Delia a izbucnit în plâns, după ce și-a adus aminte de traumele din copilărie. „Ne țineau doar în chiloți” / VIDEOpe spynews.ro
Maria Constantin iubește din nou. Când va ajunge artista la altar pentru a treia căsătorie: ”Să fie cu noroc”pe spynews.ro
Ion Ţiriac, ofertă uluitoare pentru Guvernul României: "Mâine dimineață eu le pun 30 de milioane de euro pe masă"pe antenasport.ro
Cine este şi cu ce se ocupă iubita lui Ianis Hagi: "Fac o pereche perfectă"pe antenasport.ro
Keeping Faithpe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Celebra masă de șah a lui Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la licitație. Care este prețul de pornirepe antena3.ro
Horoscop luna octombrie 2020. Fecioarele fac bani, Vărsătorii au parte de mai mult timp liberpe antena3.ro
Prea sexy pentru a lucra intr-o reprezentanta auto? S-a dus asa imbracata si a fost concediata imediatpe cars.ro
Horoscop săptămânal, 21 - 27 septembrie. Fecioarele se concentrează pe viața profesionalăpe jurnalul.ro
Demența birocratică din timpul „ritualului” de pensionare. Dosarul, mai scump ca prima pensiepe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • la 17:13

O mamă şi-a călcat din greşeală cu maşina fetiţa de un an: „Nu am văzut-o”

 • O anchetă a fost demarată în urma tragediei.
 • Femeia i-a îndemnat pe alți părinți să înveţe din greşeala ei.
Eveniment • la 17:00

Fetiță de 11 ani, lovită pe trecerea de pietoni la Piatra-Neamț

 • Ca să evite impactul, șoferul din mașina cu numere de Anglia a tras de volan și a ricoșat într-un autoturism oprit la trecere.
 • Fetița de 11 ani a fost transportată la spital.
Monden • la 16:47

Georgiana Lupu, desemnată câştigătoarea celei de-a doua ediţii iUmor

 • Fostă campioană naţională la bob şi atletism, Georgiana Lupu este câştigătoarea celei de-a doua ediţii iUmor din sezonul 9
 • Tânăra a reuşit să impresioneze juriul cu glumele ei presărate de autoironie
Monden • la 16:44

Maraton muzical la Sibiu. 300 de chitarişti şi-au dat întâlnire

 • Sute de chitariști, tineri sau cu experiență, au cântat în Sibi
 • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19
Eveniment • la 16:42

Festival de parapantă în Odorheiu Secuiesc. Culorile toamnei, admirate din văzduh

 • Festivalul de parapantă, la a cincea ediție
 • Zborul cu parapanta sau paramotorul este o experiență unică
Extern • la 16:37

Un băieţel a sunat singur la salvare, doi hoţi i-au omorât mama şi rănit tatăl

 • Copilul s-a ascuns în maşină şi a scăpat nevăzut de hoţi.
 • Tatăl a supravieţuit, dar a avut nevoie de două intervenţii chirurgicale.
Vezi toate știrile noi