Antena Meniu Search
x

Video Primarul Mihai Chirica, dosar de corupție peste dosar de corupție. Ultima descoperire a procurorilor

Primarul oraşului Iaşi, Mihai Chirica, are din nou probleme cu legea. Edilul, dar şi alţi subalterni cu funcţii de conducere, au fost duşi de mascaţi la audieri. Sunt anchetaţi pentru emiterea unor certificate de urbanism pentru mai multe blocuri. Proprietarul acestora este acuzat ca a facut diferite manevre ca să nu plătească taxe şi impozite. Iar Prejudiciul este de 12 milioane de euro.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.12.2022, 19:25

Vezi și

"De ce v-au luat? Despre ce este vorba?

Pentru declaraţii.

Aveţi vreo temere pentru ceva?

Nu, nu."

Pe acelaşi subiect

Flancat de ofiţerii de la Crimă Organizată, dar cu zâmbetul pe buze. Aşa a ieşit din sediul Primăriei, Mihai Chirica, după percheziţii. Însoţit de avocat, edilul susţine că merge doar să dea declaraţii în faţa procurorilor. La scurt timp, a aflat însă că este suspect într-un nou dosar de corupţie. 

Daniel Atasiei, avocat: Domnul primar este liniştit, e a treia sau a patra vizită pe care o primeşte, e un element care îi perturbă activitatea în acest moment, dar întotdeauna a fost dispus să ofere organelor de justiţie toate informaţiile. În toate dosarele în care a fost chemat a furnizat declaraţii, nu s-a prevalat vreodată dreptul la tăcere. 

Ancheta este o continuare a unui dosar mai vechi, privind construirea şi vânzarea mai multor blocuri ale aceluiaşi dezvoltator. Potrivit anchetatorilor, încă din anul 2012, dezvoltatorul ar fi reuşit să creeze un sistem prin care construia şi apoi vindea apartamente către alte firme controlate, tot de el reuşind astfel să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor. Astfel, a adus un prejudiciu statului de aproximativ 12 milioane de euro. 

În urma verificărilor, ancheta s-a extins acum şi asupra Primăriei. E verificat modul în care au fost emise mai multe certificate de urbanism.

Daniel Atasiei, avocat: Din câte ştiu eu este prima dată când este chemat să lămurească aspecte în acest dosar. 

Reporter: Credeţi că va fi reţinut?

Daniel Atasiei, avocat: În ţara aceasta ca şi în orice altă ţară toate lucrurile sunt posibile, dar nu cred că se va întâmplă acest lucru. Nu vreau să fac pronosticuri, pariuri. 

În total, 30 de persoane sunt vizate şi audiate în dosar. Funcţionari publici, în special de la Biroul Juridic şi Urbanism, dezvoltatori imobiliari, dar şi un fost viceprimar. Acuzaţiile sunt numeroase şi grave.

Ramona Bolla, procuror șef birou DIICOT Bucureşti: Abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. 

Primarul Mihai Chirica, dosar de corupție peste dosar de corupție

Nu este prima dată când Mihai Chirica are probleme cu legea. În februarie 2022, procurorii îl acuzau de fals după ce a semnat intabularea unui bloc cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizaţie. În alt dosar este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a cedat un teren al Primăriei unui afacerist din Iaşi. În locul unei pensiuni, acesta a ridicat un bloc de locuinţe. A fost luat la întrebări de anchetatori şi pentru un schimb de terenuri dar şi pentru achiziţia unor autoturisme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Primarul Mihai Chirica, dosar de corupție peste dosar de corupție. Ultima descoperire a procurorilor