Antena Meniu Search
x

Video Program de parlamentar: după două luni de vacanţă, aleşii mai vin în plen doar o zi pe săptămână

După ce săptămâna trecută şi-au votat salarii mai mari, de azi aleşii au intrat în vacanţă forţată. Tot Parlamentul a fost închiriat pentru o mare conferinţă în telecomunicaţii timp de trei săptămâni. Teoretic, senatorii şi deputaţii au activitate în comisii, practic la multe comisii şi-au trecut studiu individual pe care îl pot face...acasă.

de Larisa Bernaschi

la 26.09.2022, 19:28

Vezi și

Senatorii şi deputaţii o ţin dintr-o vacanţă în alta. Nici bine nu s-au întors la muncă după două luni de vacanţă, că iar au pauză trei săptămâni. Teoretic, au program redus, practic însă...unii nu s-au obosit să vină la muncă. 12 aleşi ar fi trebuit să spună azi "prezent" la comisia pentru românii din Diaspora. Cu chiu cu vai s-au strâns şase.

Ce salariu are un deputat sau un senator

Tot prea puţini pentru cvorum. Ar fi trebuit să fie minim şapte pentru vot. Aşa că au mai tras un pic de timp şi au dezbătut câteva minute proiectul de lege care prevede suplimentarea locurilor de parlamentari pentru Diaspora. La zece minute de la începerea comisiei, s-au dat bătuţi. "Văd că n-a mai venit niciunul dintre colegii noştri, n-au mai apărut, aşa că o să declar şedinţa închisă oficial", a declarat Gigel-Sorinel Știrbu, şeful comisiei.

Din cele şase comisii care ar fi trebuit să fie azi în Camera Deputaţilor, doar patru s-au întrunit. Două au avut pe ordinea de zi documentare şi studiu individual. Ceva ce se poate face...de acasă. "Săptămâna asta nu avem comisia de tineret şi sport, de exemplu, decât de documentare", a declarat Oana Ţoiu, şefă comisia pentru tineret. La comisia pentru știință și tehnologie din 13 aleşi, 9 au venit la muncă. Pentru opt minute. Au făcut prezenţa, au dat aviz fără să mai dezbată proiectul de pe ordinea de zi şi...au plecat.

De muncit s-a muncit doar la comisiile juridică şi cea specială pentru legile justiţiei. În acest caz miza e mare: România s-a angajat să adopte reforma justiţiei ca să scăpăm de MCV. "De vină" pentru vacanţa forţată este cel mai mare eveniment internaţional găzduit de România, o conferinţă a experţilor în telecomunicaţii. Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii a închiriat tot Parlamentul în perioada 26 septembrie-14 octombrie. 13 milioane de lei a plătit Guvernul Parlamentului pentru aceste trei săptămâni.

Dacă în mod normal activitatea parlamentară se desfăşoară pe parcursul a trei zile din săptămână, de această dată timp de 3 săptămâni, parlamentarii vor veni la muncă în Bucureşti, o zi pe săptămână, atunci când este programat plenul. Chit că muncesc mai puţin, parlamentarii sunt plătiţi la fel: un senator sau un deputat care nu e membru în nicio comisie primeşte în mână aproape 11.000 de lei lunar. Leafa creşte până la 10.000 de euro lunar cu transport şi cazare. Iar dacă mai deţin şi o funcţie salariul e şi mai mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Program de parlamentar: după două luni de vacanţă, aleşii mai vin în plen doar o zi pe săptămână