Antena Meniu Search
x

Reprezentanţii cultelor i-au cerut lui Nicolae Ciucă să lase românii să participe la slujbe fără certificate verzi. Ce a cerut premierul

Reprezentanţii cultelor i-au cerut premierului ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea certificatului verde. Nicolae Ciucă a cerut în schimb sprijinul Bisericilor pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

de Redactia Observator

la 02.12.2021, 14:19

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obigativitatea deţinerii certificatului verde. De asemenea, Guvernul a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

”În acest moment, a fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor, pentru ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde. Sperăm ca în scurt timp să ajungem la o concluzie şi să mergem în Parlament pentru o lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametrii privind incidenţa bolii, oamenii care au trecut prin boală, care befeciaiază de teste”, a spus Nicolae Ciucă.

Acesta a spus că, de la nivelul guvernului, a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi. ”Aici, domnul ministru Rafila avut un mesaj cât se poate de bun și de la nivelul Guvernului susținem acest mesaj. Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieți, iar discuția a fost dacă vaccinarea este singura soluție. Răspunsul a fost, de asemenea, cât se poate de ferm și de clar: vaccinarea este o soluție, iar cea de-a doua, complementară vaccinării, este comportamentul, iar prin comportamente înțelegem respectul față de sine, respectul față de comunitate, respectul față de tot ceea ce înseamnă dorința de a salva vieți​”, a mai afirmat Ciucă.

Ministrul Sănătăţii vrea schimbarea denumirii de certificat verde

Pe acelaşi subiect

Despre discuţiile cu cultele religioase, Alexandru Rafila a precizat că libertatea religioasă trebuie respectată. El a mai precizat că trebuie modificată denumirea certificatului verde, cu certificatul COVID.

”Este de fapt şi o rugăminte a Comisiei Europene, pentru că certificatul verde este destinat în spaţiul comunitar, noi discutăm despre un certificat COVID sau stop-COVID, pe care îl adoptă fiecare stat membru pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei deci de limitare a consecinţelor pandemiei”, a arătat el. 

Despre decizia finală privind certificatul verde, Alexandru Rafila a afirmat că, atunci când vor lua o decizie, care va fi una politică, va fi luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv.

”Nu trebuie să fie o decizie discreţionară, ci trebuie să fie o decizie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem discuta despre faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Reprezentanţii cultelor i-au cerut lui Nicolae Ciucă să lase românii să participe la slujbe fără certificate verzi. Ce a cerut premierul