Antena Meniu Search
x

România a preluat Preşedinţia Consiliului UE. Declaraţii de la ceremonia oficială

Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE a avut loc la Ateneul Român, atât oficialii europeni cât şi cei români susţinând discursuri pentru a marca evenimentul.

Presedintele Klaus Iohannis, la ceremoniile dedicate preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene
Presedintele Klaus Iohannis soseste la Ateneul Roman din Bucuresti, pentru a participa la ceremoniile dedicate preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene, joi 10 ianuarie 2019. - Mediafax Foto via Hepta

Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE a avut loc la Ateneul Român, atât oficialii europeni cât şi cei români susţinând discursuri pentru a marca evenimentul.

În cadrul vizitei de 2 zile la Bucureşti, liderii europeni vor avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, dar şi cu liderii Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Dăncilă: România va conduce cu demnitate Consiliul UE

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.

'Astăzi, românii se bucură de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni. Cu acest gând, voi reprezenta ţara mea şi pe concetăţenii mei în următoarele şase luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene', a spus Dăncilă la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. 

Juncker: România trebuie să facă parte din Schengen

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a precizat că susţine în continuare aderarea României la Schengen.

'Pledam în 2014 că România trebuie să facă parte din Schengen. Rămân fidel acestei promisiuni', a spus înaltul oficial european.

Juncker a vorbit de 'drumul dificil şi deseori exigent' al ţării noastre şi a apreciat faptul că România şi-a păstrat cultura şi în perioada comunistă.

Donald Tusk, discurs în limba română

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat încrederea că România va interpreta "cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română" în timpul celor şase luni în care ţara noastră va exercita preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

În discursul său rostit integral în limba română pe scena Ateneului Român, în cadrul ceremoniei de marcare a preluării preşedinţiei române a Consiliului UE, Tusk şi-a exprimat convingerea că România va face tot posibilul pentru apărarea intereselor Europei.

"Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului 'Omul sfinţeşte locul'. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor", a subliniat oficialul european. 

Antonio Tajani: În România mă simt ca acasă

'În România mă simt ca acasă', a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în cadrul ceremoniei de lansare oficială a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene de la Ateneul Român.

Antonio Tajani şi-a început discursul cu cuvintele: "Buona sera Romania, la mulţi ani!"

'2019 va fi un an determinant pentru România şi pentru Europa. Preşedinţia română va trebui să ghideze consiliile UE în cursul lunilor care preced alegerile europene, într-un moment în care europenii reclamă o Europă mai eficientă', a spus Tajani, care a vorbit în limba franceză.

'România a avut mereu o vocaţie europeană. În urmă cu peste 2000 de ani, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe aceste pământuri, identificând un neam care atunci era unic în lume. Această epopee a schimbat cursul istoriei. Frumoasa dvs ţară îşi trage numele de la puternica prezenţă romană. (...) Eu mă simt aici ca acasă', a mai spus Tajani, în aplauzele celor prezenţi la ceremonia oficială de lansare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Iohannis: România, rol de prim-plan la nivel european

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de lansare a preşedinţiei României la UE, că mai multă unitate şi coeziune reprezintă calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.

"La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume de pace şi prosperitate şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeaşi convingere, preluăm exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice", a declarat preşedintele Iohannis, la ceremonia oficială de lansare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Concert inaugural dedicat Preşedinţiei rotative a Uniunii Europene

Ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi concertul inaugural dedicat preluării Preşedinţiei rotative, susţinut de Orchestra Uniunii Europene şi de corul Filarmonicii George Enescu.

Cu această ocazie, vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri politice » România a preluat Preşedinţia Consiliului UE. Declaraţii de la ceremonia oficială