Antena Meniu Search
x

Scandal după votul din comisia juridică pe proiectul desfiinţării SIIJ. "O nouă lovitură luptei împotriva corupţiei"

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat vineri pentru un raport de adoptare a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, însă deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, spune că votul este o ”lovitură dată luptei împotriva corupţiei" şi că Guvernul actual se preface să desfiinţează SIIJ şi că rezolvă problema.

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 12:55

Steluţa Cătăniciu, PSD, a depus un amendament
Steluţa Cătăniciu, PSD, a depus un amendament - Hepta

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat pentru raportul de adoptare a proiectului de desfiinţare a Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor. Au fost 18 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă".

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că se desfiinţează SIIJ, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Au fost adoptate doar câteva amendamente tehnice propuse de PSD, iar cele ale USR şi AUR au fost respinse. Unul dintre amendamentele adoptate, propus de deputatul PSD Steluţa Cătăniciu, introduce sub incidenţa acestei legi judecătorii de la Curtea Constituţională şi magistraţii asistenţi. Proiectul urmează să intre săptămâna viitoare la dezbateri şi vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Critici din partea USR

Pe acelaşi subiect

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, a criticat, vineri, votul din comisia juridică pe proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, că este o ”lovitură dată luptei împotriva corupţiei”.

Astăzi, în comisia juridică s-a dat o nouă lovitură luptei împotriva corupţiei, prin faptul că a fost dat aviz favorabil pe proiectul de aşa-zisă defiinţare a SIIJ. În realitate, SIIJ nu se desfiinţează, se desfiinţează strict formal, atribuţiile sunt preluate de mai mulţi procurori, de un mecanism gândit de actuala coaliţie, PSD-PNL-UDMR, care de fapt preia toate defecţiunile, toate elementele nocive din trecut”, a declarat Stelian Ion. 

El a arătat că ”DNA-ului i se dă o mare lovitură, prin faptul că i se preia o parte importantă a competenţei”. 

”DNA-ul nu va mai putea să ancheteze, aşa cum ar fi firesc, pe viitor, magistraţii, nici procurori, nici judecători, şi astăzi s-a decis, nici măcar judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi de la Curte nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA”, a spus Stelian Ion. 

Deputatul USR a arătat că, în timp ce ceilalţi cetăţeni sunt supuşi regulilor generale şi a anchetelor DNA, când sunt suspiciuni privind fapte de corupţie, ”o categorie specială de cetăţeni, care se formează acum, şi anume magistraţii şi judecătorii CCR se sustrag acestei competenţe a DNA”. ”De fapt, avem de-a face cu un atac la lupta împotriva corupţiei, avem de-a face cu o mascaradă, pentru că nu se rezolvă o problemă, dar formal, Guvernul actual se preface să desfiinţează SIIJ şi că rezolvă problema, dar păstrează toate mizeriile din spatele SIIJ”, a mai afirmat Stelian Ion. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Scandal după votul din comisia juridică pe proiectul desfiinţării SIIJ. "O nouă lovitură luptei împotriva corupţiei"