Antena Meniu Search
x

Update Guvernul a aprobat desfiinţarea SIIJ. Cauzele vor fi preluate de alte instituţii

Guvernul a aprobat luni desfiinţarea SIIJ. Cauzele şi posturile vor fi preluate de alte instituţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

de Redactia Observator

la 14.02.2022, 21:27

Nicolae Ciucă, despre desfiinţarea SIIJ: "Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV"
- Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Potrivit purtătorului de cuvânt, cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul SIIJ se vor transmite pe cale administrativă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie parchetelor competente care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate aflate în arhiva Secţiei să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii.

De asemenea, posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a secţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se preiau de Secţia de urmărire penală şi criminalistică începând cu data desfiinţării secţiei, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcţii de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat, în condiţiile legii, pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul secţiei.

Dan Cărbunaru a mai arătat că în ceea ce priveşte competenţele, acestea vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii care sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la curţile de apel şi curtea militară de apel, precum şi de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe.

„Parchetele de pe lângă curţile de apel pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare şi de procurorii de la parchetele care funcţionează pe lângă aceste instanţe, procurorii anume desemnaţi efectuează urmărirea penală în situaţia în care, alături de magistraţi, sunt cercetate şi alte persoane, doar dacă din motive temeinice privind buna desfăşurare a urmăririi penale, cauza nu poate fi disjunsă, regula fiind disjungerea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Pe acelaşi subiect

Proiectul aprobat de Guvern mai conţine reglementări privind desemnarea procurorilor, numărul maxim de procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel şi condiţiile pentru desemnare în cadrul acestei secţii şi în cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel.

Ştirea iniţială

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, în şedinţa de Guvern, despre proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justitie (SIIJ), că este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, după adoptarea de către Executiv.

"Începem cu proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi în elaborarea proiectului, Ministerului Justiţiei şi desigur CSM pentru că au colaborat şi iată astăzi putem să analizăm şi să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului", a spus premierul, în deschiderea şedinţei de guvern.

Ministrul Justiţiei a propus desfiinţarea SIIJ

Pe 21 ianuarie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a prezentat proiectul de lege, arătând că preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti.

"Pentru investigarea infracţiunilor care erau în competenţa secţiei, am găsit un model din modul de funcţionare al Parchetului European, 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori în ţară, câte doi procurori pe fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care investighează infracţiunile care erau în competenţa SIIJ. Procurorii sunt desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM, prin plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General. Cei 30 de procurori din Curţile de Apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi de procurorul general, procurorii din cadrul Parchetelor Curţii de Apel vor fi propuşi plenului CSM de prim-procurorii de la Curţile de Apel", a afirmat ministrul Justiţiei.

CSM a aprobat desființarea secției speciale

Proiectul de desființare a Secției Speciale (SIIJ, n.red.) a primit aviz favorabil de la CSM, fară observaţii, pe proiectul înaintat de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu în 11 februarie.

Ministrul Justiţiei spune că a găsit o cale de a atinge obiectivul principal, care este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), precizând că altfel vom rămâne blocaţi aşteptând un miracol ca toată lumea să fie de acord, menţionând că trebuie demonstrată maturitate pentru depăşirea acestui moment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Guvernul a aprobat desfiinţarea SIIJ. Cauzele vor fi preluate de alte instituţii