Antena Meniu Search
x

După Nicuşor Dan, un alt deputat USR îşi anunţă demisia: 'Confruntarea din partid, o luptă de putere

Un deputat USR îşi anunţă demisia. Confruntarea din partid nu a fost între viziuni doctrinare, ci o luptă de putere, a scris politicianul pe Facebook.

Deputatul USR Adrian Dohotaru îşi anunţă demisia din partid, spunând că USR îşi propunea, atunci când s-a înscris el în partid, să fie o formaţiune de centru, în care să coexiste mai multe orientări ideologice: liberali, conservatori, ecologişti, oameni de stânga, dar din păcate confruntarea din partid nu a fost una între viziuni doctrinare, ci o luptă de putere şi de orgolii.

El spune că deznodământul acestei confruntări este că USR a ajuns un partid al cărui preşedinte renunţă la federalismul ideologic care îi adusese împreună pe cei din USR şi "proclamă pe faţă orientarea de dreapta a partidului" şi că pleacă din USR "cu dorinţa de a construi o mişcare coerentă de stânga".

"USR trece prin momente dificile, cu alegeri contestate şi un proaspăt preşedinte boicotat de filiala Bucureşti, de unii parlamentari şi alţi delegaţi. Preşedintele anterior, fondatorul partidului, şi-a dat demisia, iar disputele interne se ţin lanţ. Când am intrat în USR, partidul îşi propunea să fie o formaţiune de centru, în interiorul căreia co-existau mai multe orientări ideologice: liberali, conservatori, ecologişti, oameni de stânga. Ceea ce ne unea era încercarea de reînnoire a clasei politice. Din păcate, confruntarea care s-a dat nu a fost una între viziuni doctrinare concurente, ci o luptă de putere şi de orgolii. Cu toate astea, deznodământul acestei confruntări e următorul: azi USR este un partid  al cărui preşedinte renunţă la federalismul ideologic care ne adusese împreună şi proclamă pe faţă orientarea de dreapta a partidului", afirmă Dohotaru, într-o postare pe Facebook.

El crede că, în acest context, toţi cei ca el, care nu sunt de dreapta, nu îşi mai găsesc locul în USR.

Deputatul mai spune că este un om de stânga şi că toate demersurile şi iniţiativele sale politice din ultimul an, în care a fost deputat USR, au fost în acord cu viziunea lui politică: "M-am pronunţat răspicat împotriva modului în care se vor achiziţiona rachetele Patriot şi creşterii bugetului apărării când avem atâtea probleme în sănătate şi educaţie. Am lucrat la un proiect de lege pentru accesibilizarea şi creşterea stocului de locuinţe publice. Lucrez momentan la o iniţiativă legislativă care prevede introducerea coşului minim de consum în fundamentarea salariului minim şi a politicilor salariale. Totodată, lucrez la o serie de modificări legislative care au ca scop limitarea orelor de muncă suplimentare, penalizarea angajatorilor care obstrucţionează activitatea sindicală, etc. Nu cred că aceste demersuri sunt compatibile cu un partid de dreapta, pentru că ele sunt înrădăcinate într-o viziune despre societate în care prosperitatea produsă de o naţiune este distribuită echitabil între muncă şi capital şi în care cei defavorizaţi nu sunt puşi la zid şi stigmatizaţi, ci ajutaţi şi integraţi".

Deputatul demisionar mai spune că îşi doreşte o platformă civico-politică în stare să concureze PSD, dar şi celelalte partide dinspre (centru) stânga, cu oameni de stânga, proaspăt implicaţi partinic, pentru că realitatea în România e de stânga.

"O mişcare civico-politică de stânga înţelege că abuzurile la adresa mediului, de la tăierile de păduri, la cianuri şi transformarea parcurilor în parcări, nu sunt doar rodul corupţiei şi ineficienţei administrative. Ţine de o logică anume, de modelul de (sub)dezvoltare ales şi de integrarea noastră la periferia capitalismului. Mai mult, o mişcare ecologistă la stânga spectrului politic actual vede problemele de mediu într-un mod sistemic, în însuşi modelul de creştere ales, cu externalităţi ca poluarea, risipa, consumul excesiv al unora în detrimentul altora", susţine el.

Adrian Dohotaru adaugă că renunţă la USR pentru a construi "o mişcare coerentă de stânga", care să plece de la premisa că "lumea în general, România în particular, trec printr-un larg deficit de democraţie, mai ales în sfera economică".

"Apelul meu e simplu: democraţie sau barbarie! Şi îi invit să mi se alăture pe cei care cred în aceste idei", încheie Dohotaru.

Dan Barna a fost ales sâmbătă preşedinte al Uniunii Salvaţi România, la un Congres contestat de ”aripă nicuşoristă”, susţinătorii lui Cristian Seidler - candidatul retras din competiţia pentru şefia formaţiunii.

Şaisprezece parlamentari şi lideri de filiale ai USR au semnat o scrisoare în care contestă congresul la care a fost desemnată noua conducere, susţinând că Biroul Naţional a făcut tot posibilul pentru a anula alegerile de la Bucureşti, în baza cărora Cristian Seidler ar fi câştigat "legitim şi curat" conducerea USR, şi a organizat alegeri paralele nestatutare, fiind făcute multiple abuzuri. Ei îi cer lui Dan Barna, "preşedintele votat la un congres viciat", să ia act de situaţia creaţă prin ilegalităţile pe care le-a girat sau chiar instrumentat şi să recunoască "criză de moralitate şi legitimitate de la vârful USR".

De asemenea, fostul lider al USR Nicuşor Dan a transmis că, deşi nu mai este în USR, are o responsabilitate faţă de oamenii care au muncit pentru partid şi carespun că nu mai suportă nelegalitatea şi denaturarea scopurilor USR.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri politice » După Nicuşor Dan, un alt deputat USR îşi anunţă demisia: 'Confruntarea din partid, o luptă de putere