Antena Meniu Search
x

Video Alergiile alimentare, simptome. De la câte luni se poate începe diversificarea la copii pentru a le preveni

Majoritatea părinţilor au întâmpinat dificultăţi în momentul când a trebuit să înceapă diversificarea copiilor. Alergenii sunt principala grijă a adulţilor când vine vorba despre masa celor mici. Când şi cum îi introducem aflăm acum, la Rubrica Medicală.

de Redactia Observator

la 20.04.2023, 08:42

Vezi și

Auzim adesea despre alergii care pot pune în pericol viața, așa că una dintre preocupările majore ale părinților, mai ales când începe diversificarea celor mici, este legată de o potențială reacție alergică. Iar toată povestea asta, inclusiv sfatul unor pediatri, corect după vechile protocoale, de a recomanda introducerea alergenilor puternici după vârsta de doi ani, nu face decât să crească riscul de apariţie al alergiilor, pentru că ultimele cercetări arată clar că putem reduce riscul alergiilor prin introducerea timpurie a alergenilor, adica ouă, proteină integrală de lapte sau chiar şi alune, începând de la 6-7 luni de viaţă. 

Pentru ca un organism să dezvolte o alergie, este nevoie ca el să ia contact cu substanța la care este alergic. Explicația este simplă: corpul se apără. 

Ovidiu Berghi, alergolog si imunolog: Într-o alergie, sistemul imun al unei persoane percepe o substanţă inofensivă ca pe un agresor, se sensibilizeaza şi ulterior, după mai multe întâlniri, apare boala clinică numită alergie. Boala alergică nu este o boală cu care te naşti, alergia pare a veni brusc dar ea este o acumulare de sensibilizare.

Simptomele se împart în 3 categorii

Pe acelaşi subiect

Ovidiu Berghi, alergolog si imunolog: Într-o reacţie alergică, reacţia apare repede, să zicem într-o oră, două, la majoritatea pacienţilor, pot apărea manifestări digestive, cutanate, sau chiar şoc anafilactic.

Numărul pacienților cu alergii alimentare este de aproximativ 5% din populație, iar al celor cu alergii severe care pot duce la reacții de tipul șocului anafilactic este undeva la jumătate. Alergiile alimentare nu sunt determinate exclusiv de anumite alimente, chiar dacă adesea cele mai învinuite sunt nuciferele sau fructele de pădure. În realitate, depinde mult de regiunea în care trăim și mâncăm.

Ovidiu Berghi, alergolog si imunolog: În Europa avem laptele, ouăle, grâul ca şi alergeni dominanşi în mare parte la copii. Şi la mare parte dintre copii alergiile dispar cu vârsta. 

Cum putem afla dacă avem alergii

Cu toate acestea, persoanele predispuse la alergii sau care au avut anterior reacții alergice, trebuie să ajungă la un medic specialist. Mai ales că alergiile apărute la vârstă adultă pot persista toată viața.

Ovidiu Berghi, alergolog si imunolog: Pot fi făcute teste cutanate prick cu extracte de alergeni cu cititre la 15 şi 30 minute. Se pot face teste de sânge, în cazurile care ridică suspiciuni de diagnostic, se pot face inclusiv teste de provocare orală cu alimente. Şi testele prick şi cele de sânge se pot face de la orice vârstă.

Cât despre diversificarea bebelușilor: noile studii arată că alimentele cu potențial alergen pot fi introduse chiar înainte de vârsta de un an. Iar asta ar reduce riscurile de apariție a unei alergii severe. 

Ce trebuie să reținem însă este că nu doar alimentele pot produce alergii puternice sau reacții care ne amenință viața. Medicamentele, înțepăturile de insecte pot și ele declanșa un răspuns imun de tipul șocului anafilactic. Tocmai de aceea, vă recomandăm ca în situația în care aveți o reacție alergică de orice fel, să luați legătura și cu un medic alergolog. În cazul medicamentelor, anumite teste vă pot arăta dacă puteți lua în continuare medicamentele respective sau nu.

În cazul insectelor, medicul vă poate recomanda să aveți în permanență o seringă cu adrenalină ce poate fi autoadministrată în cazul unui șoc anafilactic. Și rețineți, deși este vorba tot despre un fel de reacție alergică, în cazul rinitelor alergice produse de polen sau animale de companie, nu putem vorbi despre șoc anafilactic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Alergiile alimentare, simptome. De la câte luni se poate începe diversificarea la copii pentru a le preveni