Antena Meniu Search
x

Video Ce este wheezingul şi ce diagnostic ascunde. Copiii sunt printre cei mai afectaţi: recomandările medicilor

Bronşiolitele sunt spaima părinţilor în această perioadă. Respiraţia şuierătoare, wheezingul, însoţeşte acest diagnostic. În spatele lui, s-ar putea ascunde boli mai grave, de la astm până la afecţiuni gastro-esofagiene. Iată recomandările medicilor şi cum puteţi diferenţia wheezingul de o simplă răceală sau alergie. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 19.04.2023, 10:03

Vezi și

"O săptămână era bine şi două, nu. O respiraţie foarte grea şi se auzea un fluierat aşa", spune o mămică. Sunt simptomele care bagă spaima în părinţi şi îi aduc cu cei mici la Urgenţe. "Când doarme noaptea respiră foarte greu şi fluieră, scoate un sunet aşa şi respiră cu abdomenul", a declarat Georgiana, mamă. E a cincea oară în ultima jumătate de an când Georgiana îşi aduce fetiţa de patru ani la camera de gardă. "Din septembrie s-au îmbolnăvit în fiecare lună. Bronşiolită în principiu", a declarat Georgiana, mamă.

Recomandările medicilor

"Boala care produce wheezing şi se repetă se numeşte wheezing recurent. Foarte mulţi sunt supradiagnosticaţi cu bronşiolită acută, foarte mulţi sunt subdiagnosticaţi şi o minoritate sunt diagnosticaţi corect şi trataţi corect", a declarat Mihai Craiu, pediatru. Acest tip de respiraţie poate să fie un semn pentru boli extrem de grave. "Poate să aibă wheezing copiii care au afecţiuni cardiace congenitale, aşa numitul astm cardiac, copiii care dezvoltă o reacţie alergică acută la o mâncare sau la o doctorie. Copii care au structurile gâtului insuficient dec artilaginoase, moi cum ar fi. Copiii care au aspirat un corp străin. Ar trebui să îngrijoreze atunci când copilul respiră greu, când apar semne de luptă respiratorie", a declarat Mihai Craiu, pediatru.

Citește și: Fibrele de psyllium sunt benefice în colita ulcerativă

Medicii spun că 50% dintre copii cu vârsta de până în şase ani fac un astfel de episod de wheezing, iar în cazul bebeluşilor procentul este de 25%. Îngrijorarea trebuie să apară atunci când în mai puţin de un an apar trei astfel de episoade de respiraţie şuierătoare. Cum primăvara şi toamna e sezon de răceli şi alergii, bolile sunt deseori confundate. "Simptomele carcteristice şi pentru unele şi pentru altele sunt fie de căi respitarorii superioare, adică îţi curge nasul, e înfundat, strănuţi, tuşeşti, fie de căi respiratorii inferioare, adică respiraţie rapidă, dificilă, cu şuierături", a declarat Alexis Cochino, alergolog pediatru. Aproximativ 15 % dintre copiii care ajung la camerele de gardă sunt diagnosticaţi cu bronşiolită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Ce este wheezingul şi ce diagnostic ascunde. Copiii sunt printre cei mai afectaţi: recomandările medicilor