Antena Meniu Search
x

COVID-19. O nouă săptămână de foc pentru România, urmată de o schimbare bruscă. Rafila: Vom depăşi 40.000 de cazuri pe zi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că în zece zile România va intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic, estimând că săptămâna viitoare vom depăşi 40.000 de cazuri pe zi.

de Redactia Observator

la 29.01.2022, 12:03

Alexandru Rafila, Guvernul României
Alexandru Rafila, Guvernul României - Profimedia

Alexandru Rafila a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la ce să ne aşteptăm în zilele următoare având în vedere că numărul de cazuri noi este în creştere.

„Aţi văzut că am avut miercuri cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 34.000. Ceea ce am spus şi eu şi colegii mei de la Direcţia de Sănătate Publică s-a adeverit, s-a stabilizat în jur de 30.000 de cazuri zilnic în această săptămână şi astăzi avem puţin peste 30.000 de cazuri. Sunt două lucruri care ne preocupă în momentul de faţă: procentul mare de teste pozitive din totalul testelor, aproape o treime sunt pozitive -  e adevărat, şi testele pe care le facem sunt mult mai numeroase decât cele care se făceau în perioada anterioară şi e bine că am reuşit să depăşim sensbil cifra de 100.000 de teste care se fac zilnic, dar în momentul în care vom asista şi la scăderea proporţiei de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă. Deocamdată, ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin 10 zile după părerea mea şi cu siguranţă vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare”, a afirmat Alexandru Rafila. El crede că în zece zile vom intra pe un trend descrescător al pandemiei, relatează news.ro.

Centrele de testare COVID, deschise doar în weekend

Ieri, ministrul Sănătăţii s-a răzgândit şi a decis că centrele din spitale să funcţioneze doar în weekend. Alexandru Rafila spune că românii fac cozi acolo ca să se testeze pe gratis, pentru a putea pleca în vacanţe. Consecință este că, de luni până vineri, persoanele care suspectează că s-au infectat trebuie să se ducă la medicul de familie pentru verificare. Problema este că doar o treime dintre cabinetele particulare au încheiat contracte pentru testare cu CNAS.

Pe acelaşi subiect

Rafila: În 10 zile, cazurile COVID încep să scadă 

„Ce se întâmplă în România, particularităţile situaţiei din România sunt următoarele. Ca şi în celelalte ţări din Europa, aţi văzut că se înregistrează cifrele enorme, în Franţa au ajuns la 500.000 de cazuri, proporţia de persoane internate este mai mica, la noi încă sunt cazuri grave pentru că circulă încă tulpina Delta, cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpină Delta. Pe măsură ce aceasta tulpină va dispărea din circulaţie datorită transmisibilităţii mai mari a tulpinii Omicron, probabil că şi cazurile grave vor diminua. Cred că în circa zece zile vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic”, a explicat ministrul.

Bilanț COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă, 29 ianuarie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 30.168 cazuri de infectări cu coronavirus şi 72 de decese. Bilanțul COVID poate fi consultat pe Observatornews.ro. În București, incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus a ajuns sâmbătă, 29 ianuarie, la 16.07 cazuri la mia de locuitori, potrivit DSP. Capitala se află în scenariul roșu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » COVID-19. O nouă săptămână de foc pentru România, urmată de o schimbare bruscă. Rafila: Vom depăşi 40.000 de cazuri pe zi