Antena Meniu Search
x

DSU anunță că nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu noua tulpină de SARS-CoV-2, în România

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat, într-un comunicat, că nu a fost confirmat niciun caz de persoană infectată cu noua tulpină de SARS-CoV-2. Anunțul vine în contextul în care un pacient de la Institutul Matei Balș este suspectat de medici că ar fi infectat cu noua tulpină de coronavirus.

De Daniel Murărescu la 03.01.2021, 16:17
Departamentul pentru Situații de Urgență
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Noua tulpină nu pare să fie mai periculoasă şi nu cauzează forme mai severe de Covid-19, deși se bănuiește că este mult mai contagioasă

Medicii de la Matei Balș suspectează că un pacient, care nu a fost în Marea Britanie, s-a infectat cu noua tulpină. Săptămâna viitoare se va face secvențierea virusului și se va ști exact, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului.

Între timp, Ministerul Sănătății a transmis că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistat în Regatul Unit, iar ulterior a venit și un comunicat din partea DSU.

"În urma informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora în România noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2, ar fi fost identificată la un pacient întors recent în țară, internat la Institutul Matei Balș din Capitală, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat. 

Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini.

Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților", a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Noua tulpină a coronavirusului a ajuns în peste 30 de țări

Noua variantă a fost identificată în peste 30 de ţări, inclusiv Franţa, Danemarca, Japonia, Coreea de Sud şi Canada. Oamenii de ştiinţă britanici, unde au fost descoperite mai multe cazuri, o studiază îndeaproape.

Un raport al Departamentului de Sănătate arată că noua variantă identificată nu pare să fie mai periculoasă şi nu cauzează forme mai severe ale bolii. Dar, pentru că este mult mai contagioasă, există riscul ca sistemele sanitare să fie copleşite în următoarele săptămâni şi luni.

Noul studiu publicat de Public Health England arată că cei care au fost infectaţi cu noua variantă nu prezintă un risc crescut de reinfectare şi că rata de mortalitate nu a fost mai mare.

Lista țărilor în care a ajuns noua tulpină de SARS-CoV-2

Statele Unite,

Marea Britanie,

Australia,

Belgia,

Brazilia,

Canada,

Chile,

China,

Danemarca,

Finlanda,

Franța,

Germania ,

Islanda,

India,

Irlanda,

Israel,

Italia,

Japonia,

Iordania,

Liban,

Malta,

Olanda,

Norvegia,

Pakistan,

Portugalia,

Singapore,

Coreea de Sud,

Spania,

Suedia,

Elveția,

Emiratele Arabe Unite,

Taiwan,

Turcia,

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » DSU anunță că nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu noua tulpină de SARS-CoV-2, în România