Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Manager Institutul Matei Balş: "Dacă vom continua în stilul incoştient în care am făcut-o în ultimele 2 luni, vârful poate fi şi de 30.000"

Valul patru Covid este un tsunami. Avem record de infectări, peste 11 mii în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare număr de cazuri de la începutul pandemiei. Iar Medicii ne avertizează: e doar începutul. Am putea ajunge repede la 30 de mii de noi bolnavi zilnic. În cea mai neagră zi, a început şi vaccinarea cu a treia doză. Mai bine de 20 000 de oameni s-au vaccinat cu doza booster.

De Ema Schweninger la 28.09.2021, 19:17
Vezi și

E cea mai neagră zi de la începutul pandemiei. 11.049 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. La ATI sunt 1.267 de pacienţi dintre care 17 copii. Spitalele sunt copleşite. Peste 1.400 de oameni sunt blocaţi în unităţile de primiri urgenţe. La ambulanţă, telefoanele sună continuu. În Capitală sunt în jur de 2.000 de apeluri în aşteptare pentru testare COVID. 

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Dacă vom continua în stilul incoştient în care am făcut-o în ultimele 2 luni, vârful poate fi foarte mare 20 de mii, 25 de mii, 30 de mii. 

În avalanşa de veşti proaste, există şi raze de speranţă. Artista Elena Merişoreanu, internată în urmă cu două săptămâni, se simte bine. E în continuare la spitalul Matei Balş, dar spune că perioada critică a trecut.

Reporter- Elena Merişoreanu: Sunteţi bine?

Pe acelaşi subiect

În 2, 3 zile cred că mă externează. 

Infectările par însă de neoprit. În Capitală, pragul de 6 cazuri la mia de locuitori ar urma să fie atins mâine. Asta va însemna noi restricţii. În Ilfov, 9 localităţi au deja incidenţă mai mare de 7,5, ceea ce înseamnă carantină de luni până duminică pentru toată lumea.  

La coada Europei

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Varianta Delta care astăzi este dominantă se răspândeşte cu atât de mare uşurinţă încât riscul de infectare în perioada următoare este foarte crescut

În ziua cu un număr record de cazuri a început vaccinarea cu a treia doză de vaccin. 

Ema Schweninger, reporter Observator: Este ora 7 şi jumătate. Centrele de vaccinare se deschid la ora 8 dar deja au venit primii oameni care abia aşteaptă să li se administreze a treia doză de vaccin.

Bărbat: Nu prea am dormit, aşa... am zis: măi, mă duc, să nu fie coadă. Vreau să fiu primul care face a treia doză

Acest bărbat din Israel e stabilit în ţara noastră de cinci ani. Şi e fericit că se poate vaccina în sfârşit şi cu a treia doză. "Nu am simţit nimic. Mai vreau să fac unul".

Lidia Radu, medic centru de vaccinare: Nu credeam că or să vină chiar aşa de dimineaţă.

Şi la Sibiu, cine s-a trezit de dimineaţă s-a imunizat mai repede. "Copiii ne-au îndemnat să ne vaccinăm şi a treia oară", spun doi părinţi

Vaccinarea cu cea de-a treia doză se face doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager chiar şi pentru cei care au schema completă cu AstraZeneca. Cei care au primit la prima schemă Pfizer au recomandarea să se vaccineze tot cu acest ser, dar pot opta şi pentru Moderna. Singura condiţie e să fi trecut 6 luni de la rapel. Se pot vaccina şi cei care au făcut COVID-19 între timp, dar pot aştepta între 3 şi 6 luni. Săptămâna aceasta s-ar putea lua decizia ca persoanele vaccinate cu doar o doză de AstraZeneca să facă rapelul cu Pfizer sau Moderna, dacă au trecut de 6 luni de la prima injecţie. 

Amalia Costea, medic coordonator centru de vaccinare: Din toate categoriile de vârstă avem, chiar și copii foarte tineri, de la 12 la 17 ani. Vin însoțiți, dar vin - destul de mult.

Ca să vă faceţi a treia doză, puteţi să vă programaţi în platformă, prin call center sau să mergeţi direct în centrele Pfizer sau Moderna. 

Cseke Attila, ministrul interimar: Recomandarea noastră fermă, în continuare, este aceea de vaccinare. În jur de 5,3 milioane de români sunt vaccinaţi cu schema completă. Aproximativ 33% din populaţia eligibilă, ceea ce ne aşază la coada Europei. Dar, ca să păstreze tonul optimist, liderii noştri se încurcă în declaraţii. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: La noi sunt foarte mulți români care s-au vaccinat. E păcat că sunt așa puțini!

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Manager Institutul Matei Balş: "Dacă vom continua în stilul incoştient în care am făcut-o în ultimele 2 luni, vârful poate fi şi de 30.000"

Breaking News

Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi...

Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi eu sunt supărat