Antena Meniu Search
x

Raed Arafat confirmă că România ar putea trimite pacienți Covid în Ungaria: ”Așteptăm să perfecționăm mecanismul”

Secretarul de stat Raed Arafat a confirmat, vineri, că România este în discuții cu Ungaria pentru a trimite pacienți bolnavi de Covid peste graniță, însă a subliniat că mulți dintre aceștia nu ar suporta transportul pe cale aeriană. ”Există discuții și se fac facilități. Așteptăm să perfectăm mecanismul”, a spus Raed Arafat.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 08.10.2021, 16:24

Raed Arafat confirmă că România ar putea trimite pacienți Covid în Ungaria: ”Așteptăm să perfecționăm mecanismul”
Raed Arafat confirmă că România ar putea trimite pacienți Covid în Ungaria: ”Așteptăm să perfecționăm mecanismul” - Captura Facebook

Raed Arafat a spus, într-o conferință de presă, că pacienții Covid ar putea fi trimiși în Ungaria la tratament, după ce la noi în țară nu au mai rămas suficiente locuri în secțiile de terapie intensivă, însă a subliniat că procesul este unul complicat și că se lucrează în acest sens.

„Noi am explicat și de ce e dificil de realizat, mai ales cu pacienții de ATI. În interiorul țării se zboară la distanță mică. În afară distanțele sunt mari, pacienții sunt instabili. Chiar și în interiorul țării am refuzat pacienți pentru că, clar nu suportau transferul. (...) Modul în care trebuie să lucrăm este creșterea capacității. Faptul că putem duce câțiva pacienți în altă zonă nu rezolvă problema de aici. Asta înseamnă că trebuie să ai un pod aerian. Există discuții cu Ungaria, se perfectează un mecanism. Nu se poate perfecta într-o zi două. Așteptăm și de la colegii noștri să vină să ne spună cam care e soluția lor finală. Este posibil să se facă acest lucru, dar așteptăm să ne spună de acolo care este mecanismul pe care îl agrează. Trebuie să se perfecteze mecanismul de transfer”, a spus Raed Arafat.

Bilanț coronavirus în România, 8 octombrie

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru vineri, 8 octombrie 2021, un nou record de decese Covid: 357. De asemenea, tot în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi cu coronavirus, din 23.776 de teste RT-PCR (12.415 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.361 la cerere) și 42.239 de teste rapide antigenice.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 15.467. Dintre acestea, 1.561 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 424 sunt minori, 401 fiind internați în secții și 23 la ATI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Raed Arafat confirmă că România ar putea trimite pacienți Covid în Ungaria: ”Așteptăm să perfecționăm mecanismul”