Antena Meniu Search
x

Sfaturi și mituri despre alimentația în timpul sarcinii

Vorbim despre o călătorie frumoasă, emoționantă și plină de provocări. Aşa văd cele mai multe viitoare mame perioada de sarcină.

Antonia Gasparovici
de Antonia Gasparovici

la 22.07.2020, 14:36

Vezi și
  • Hrana furnizează nutrienții esențiali responsabili pentru starea de bine a mamei.
  • Calitatea alimentelor e mai importantă decât cantitatea.

Viața, obiceiurile și deprinderile se schimbă, iar când spun obiceiuri mă refer și la cele alimentare, firește. Pot să vă spun din experienţa mea de martor la două astfel de "călătorii" că cel mai greu pentru viitoarele mame este să facă slalom printre miturile şi sfaturile despre alimentaţie.

Singurele care trebuie ascultate sunt sfaturile medicilor pentru ca mama și copilul să rămână în siguranță pe parcursul celor nouă luni. 

În cele nouă luni de sarcină meniul zilnic al gravidei joacă un rol extrem de important, spun medicii. Hrana furnizează nutrienții esențiali responsabili pentru starea de bine a mamei și dezvoltarea armonioasă a fătului. Atenţie, calitatea alimentelor e mai importantă decât cantitatea

Ciprian Pop Began, ginecolog: Fiecare mama are alte nevoi si un prim sfat ar fi sa tina cont de ce ii cere organismul

Irina Antonescu, medic pediatru: Este un alt mit cu grețurile matinale, am grețuri, nu mănânc. Este o mare greșeală. Am grețuri, mănânc. Dar mănânc mai uscat, fără miros puternic, fără gust puteric, că altfel îmi va fi în continuare rău.

Conform specialiștilor, exista o serie de alimente pe care viitoarele mămici ar trebui să le evite, în perioada sarcinii.

Ciprian Pop Began, ginecolog: Se evita alimentele care nu sunt bine preparate, cum ar fi carnea de vita cruda.

Irina Antonescu, medic pediatru: Insuficient preparată așa numita friptură în sânge poate să ducă la contaminare cu toxoplasma și listeria

Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca calciul, acidul folic, vitamina D, Omega 3 si iodul, conform specialștilor. Mama trebuie sa consume si sa asocieze corect alimentele, in functie de nevoile organismului si recomandarile medicului care monitorizeaza evolutia sarcinii.

Irina Antonescu, medic pediatru: Peștele e foarte sănătos, e preferabil să fie cel puțin 2 mese de pește pe săptămână, dar evităm peștele bogat în mercur, rechinul, peștele spadă, macroul rege, evităm fructele de mare sau le pregătim foarte bine termic

Legumele și fructele sunt surse valoroase de vitamine și furnizează energie viitoarei mămici. Atenție însă.

Irina Antonescu, medic pediatru: Nu mâncăm papaya, nu mâncăm ananas, nu mâncăm fructul ochiul dragonului, sunt niște fructe care au risc să declanșeze avortul. Evit excesul de zahăr, evit excesul de găsimi, perioada de sarcină o perioadă normală, am nevoie de un supliment e calorii, dar doar de 500 de calorii, nu mănânc pentru doi

În plus. și brânzeturile produse din lapte nepasteurizat trebuie evite, spun specialiștii. Pentru că fiecare organism reacţionează diferit, viitoarele mame trebuie să fie atente la orice modificare apare în urma consumului de ceai sau cafea.

Irina Antonescu, medic pediatru: Daca suntem mari iubitoare de ceai, nu bem ceai verde, pentru că agită copilul. Ceaiurile care nu reprezintă un pericol pentru viitoarea mamă sunt ceaiurile din frunze de zmeur, ceaiurile de ghimbir, ceaiul de mentă și cam atât. Bem cafea în sarcină, dar o cantitate mică, preferabil ar fi să ne limităm la 200, adică ceașcă mică. 

Și hidratarea joacă un rol esențial. Specialistii recomanda consumul a aproximativ doi litri de lichide, zilnic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Sfaturi și mituri despre alimentația în timpul sarcinii