Antena Meniu Search
x

Video Triajul dintre viață și moarte. Medicii au ajuns să aleagă ce pacient primeşte un aparat care îl ajută să respire mai bine şi cine nu

Doctorii, în faţa unei alegeri imposibile. Trebuie să aleagă ce pacient primeşte un aparat care îl ajută să respire mai bine şi cine nu. Secţiile de spitale sunt pline. Iar numărul cazurilor de COVID-19 rămâne ridicat. 6.115 persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Situaţia cea mai gravă este la terapie intensivă: avem un nou record.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 01.04.2021, 21:16

Vezi și
  • Medicii trebuie să aleagă uneori ce pacient primeşte un aparat care îl ajută să respire mai bine
  • Număr record de pacienţi la ATI

Marius Balea, şeful secţiei de pneumologie Spitalul Colentina: Se eliberează un loc, avem o listă de 4,5 pacienţi pe care îi aşteptăm şi dintre aceştia alegem.

Reporter: Ce se întâmplă cu ceilalţi pacienţi? 

Marius Balea, şeful secţiei de pneumologie Spitalul Colentina: Nu vreau să mă gândesc...dacă te gândeşti aşa nu mai faci nimic! E foarte posibil să moară.

În pandemie, viaţa a ajuns să fie câştigată la loterie. Puşi în faţa unor decizii dure, medicii aleg cine primeşte un ventilator. 

Pe acelaşi subiect

''Îmi trebuia sursă de oxigen şi acolo nu aveau.

Cum a fost când aţi ajuns aici şi v-au pus pe acest aparat?

S-a schimbat totul!''

Alegere extrem de dificilă pentru cadrele medicale

Azi noapte, doctorii de la pneumologie Colentina au avut de ales între un bărbat de 48 de ani din Roşiori în stare extrem de gravă şi un bătrân de 82 de ani care era cât de cât stabil. Amândoi aveau nevoie de ventilator şi se eliberase unul singur. L-au ales pe bărbatul tânăr. Celălalt a mai aşteptat o noapte. 

Sunt 10 ventilatoare în secţia de pneumologie de la Spitalul Colentina. Cu 4 mai multe decât anul trecut. Un astfel de aparat costă între 6 şi 10.000 de euro. Dar pentru pacienţi înseamnă viaţa. 2 aparate au fost cumpărate iar celalalte două, închiriate.

Acest bărbat de 78 de ani e convins că trăieşte azi doar pentru că a avut norocul să fie un ventilator liber. 

''Primele zile am crezut că nu mai scap. 

De ce?

Aer.

Nu puteaţi să respiraţi?

Nu...''

Câteva minute mai târziu, asistenta îl anunţă că va fi mutat în alt salon. 

''De ce îl mutaţi pe domnul?

Trebuie să aducem un pacient mai grav şi aici e ventilatorul liber.''

Imediat e internat alt bolnav în acelaşi pat. 

Marius Balea, şeful secţiei de pneumologie Spitalul Colentina: Ieri am luat ventilatoare de la 4 pacienţi care erau mai bine să pun la 4 pacienţi care erau mai grav.

Narcisa Cantea, asistentă Spitalul Colentina: Telefonul sună continuu...Facem un fel de troc, vă dau pacient, ne daţi pacient. 

Azi avem un număr record de pacienţi la ATI: 1.434. Alţi 13.252 de oameni sunt internaţi în alte secţii şi se luptă să trăiască. Din păcate, oricâte ventilatoare am avea, personalul medical a rămas acelaşi de la începutul crizei sanitare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Triajul dintre viață și moarte. Medicii au ajuns să aleagă ce pacient primeşte un aparat care îl ajută să respire mai bine şi cine nu