Antena Meniu Search
x

Virusul gripal, aproape anihilat de Covid-19, în competiția pentru corpul uman, spun experții. De ce sunt foarte puține cazuri de gripă

Numărul cazurilor de gripă a scăzut foarte mult, în toată lumea, iar principala cauză ar fi chiar noul coronavirus, spun experții, dar și măsurile de protecție pe care populația le-a adoptat în lupta cu Covid-19.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 28.10.2020, 09:05

Măsurile de protecție împotriva Covid-19 funcționează și în cazul virusului gripal - Profimedia Images/Foto de arhivă
  • Purtarea măștii, igiena personală și distanțarea, factori decisivi
  • Măsurile de protecție împotriva Covid-19 sunt eficiente și împotriva virusului gripal

Rata infecțiilor gripale a scăzut cu aproape 98% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist: "Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale"

Un element foarte important în numărul scăzut al cazurilor de gripă ar fi și purtarea măștii, igiena personală și distanțarea socială, spun specialiștii. În efortul de a ne proteja de Covid-19 și rata de infectare cu alte virusuri a scăzut implicit.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Virusul gripal, aproape anihilat de Covid-19, în competiția pentru corpul uman, spun experții. De ce sunt foarte puține cazuri de gripă