Antena Meniu Search
x

Agricultorii se bucură de ninsorile abundente

Pentru agricultori, zăpada este ca o mană cerească. Stratul de zăpadă protejează de ger culturile de grâu şi de cartofi. Mai mult, completează perfect lipsa apei din sol.

Vezi și

Agricultorii speră la un an cel puţin la fel de bun ca 2013, când culturile au bătut recordul.

"E bună zăpada. La momentul actual să ştiţi că protejează. Pentru grâu să ştiţi că este binevenită", spune un agricultor.

Căldurile neobişnuite de la început de ianuarie au făcut ca grâul să încolţească mult prea devreme. Grâul a crescut deja zece centimetri. Iar sub cerul liber, era expus oricând riscului de a îngheţa. Aşa că zăpada a căzut cum nu se putea mai bine. Firele de grâu se încălzesc acum sub stratul gros de zăpadă.

Agricultorii sunt optimişti. Speră să umple şi anul acesta hambarele cu grâu mult şi de calitate ca în 2013, când producţia a fost una record: 7,3 milioane de tone. Plapuma de zăpada protejează şi cultura de cartofi.

"Este aur zăpada asta. E puţină încă şi sperăm să mai vină zilele următoare un strat şi de-o jumătate de metru. Este minunată. Rezerva de apă era foarte redusă", spune Ioan Benea, preşedintele Federaţiei cultivatorilor de cartofi.

Zăpada completează perfect lipsa de apă din sol. Decembrie a fost a doua cea mai secetoasă lună de când se fac înregistrări meteo. Aşa că face bine şi culturilor care sunt acum în sere.

Mai rău a fost pentru folia care acoperă serele. Riscă să se rupă din cauza stratului prea gros de zăpadă. Dar agricultorii au acţionat prompt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Agricultorii se bucură de ninsorile abundente