Antena Meniu Search
x

Video Aki, noul membru al departamentului de pompieri din Cluj. Ciobănescul belgian va ajuta autorităţile în misiunile dificile

Aki este noul membru al departamentului de pompieri din Cluj. Nu vorbim despre un nou angajat, ci despre o frumoasă căţeluşă din rasa ciobanesc belgian. Aki munceşte zilnic pentru a deveni un caine de căutare. Cu mirosul sau extrem de fin, Aki va uşura mult munca autorităţilor în misiunile dificile. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 06.05.2022, 08:54

Vezi și

Aki are 6 luni şi, chiar dacă încă este un pui, nu are deloc timp de joacă. De doua luni se antrenează zilnic, pentru a deveni un caine de urma, după ce a ajuns la ISU CLUJ.  Aki a venit  de la centrul chinologic din Sibiu şi este primul caine de căutare pe care îl au pompierii clujeni.

Oana Ciora, Președintele Asociației pentru Câini de Salvare: Cât timp se intervine efectiv, pentru evacuarea molozului, câinele poate să continue să lucreze. Spre deosebire de sonare, care au nevoie de liniște absolută. Ca să poată să sesizeze un anumit zgomot. 

Dedicată, iubitoare și foarte jucausa, AKI este antrenată de cel care ii va fi camarad pe toata perioada de activitate la ISU CLuj.

Reporter: De cât timp are nevoie să fie instruită pentru a fi gata de acţiune?

Pe acelaşi subiect

Plt. Maj Mihai Prunaru - conductorul ei: Perioada de predresaj durează şase luni, iar apoi vom avea un curs de patru luni la Sibiu. 

Chiar dacă este făcut în formă de  joacă, antrenamentul pe care îl face Aki, este extrem de util. În viitor va fi expertă  în căutarea persoanelor dispărute în diferite medii. Într-o operațiune de căutare în teren, folosirea unui câine de urmă face misiunea mult mai eficienta. Are mirosul atat de sensibil,  incat poate acoperi singur o suprafață pe care o acoperă la căutări 10 pompieri.

În cazul unor catastrofe mai mari, ajutorul câinelui crește pe măsură

Oana Ciora, Președintele Asociației pentru Câini de Salvare: Deocamndată, în dărâmătură, câinii nu sunt egalaţi ca eficienţă de niciun alt dispozitiv sau intervenţie. 

În momentul de față, nu mai exista niciun caine de căutare la ISU CLUJ, dar în caz de nevoie, aceştia pot apela la sprijinul celor 16 patrupezi de la Asociația pentru Caini de Salvare din Cluj. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Aki, noul membru al departamentului de pompieri din Cluj. Ciobănescul belgian va ajuta autorităţile în misiunile dificile