Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Aroma Crăciunului vine din afumători. Secretele pentru prepararea cărnii de porc sunt moştenite de generaţii în Maramureș

Aroma Crăciunului vine din... afumători. Cârnaţii, slănina sau muşchiul au alt gust dacă stau la fum. Dacă la ţară încă se respectă tradiţia şi carnea se afumă în podul casei sau într-o cămară amenajată special, la oraş oamenii îşi cumpără aparate de afumat moderne. 

de Redactia Observator

la 17.12.2023 , 21:29

În satul Berbești, din județul Maramureș afumarea produselor din carne de porc se face după un adevărat ritual, moştenit de generaţii. 

  • Vasile Berinde, localnic: După afumarea la cald, urmează afumarea la rece, care se face în interval de câte două ore, vreo 2-3 zile. Important e să îi dăm o aromă, o culoare bună, să conservăm în acelaşi timp produsul, pentru că fumul este şi un conservant. Noi din totdeauna am folosit afumătoare tradiţională, cea cu lemn. Cred că dacă bunicii şi străbunicii noştri au folosit afumătoarea cu lemn, cred că este cea mai bună.

Tehnologia îi ajută acum şi pe cei care care locuiesc în oraşele mari să-și prepare acasă produse afumate cu aparate ultramoderne.

Vezi și

Preţurile afumătorilor moderne pornesc de la 900 de lei şi ajung la 3.000 de lei, în funcţie de performanţă

Pe acelaşi subiect
  • Valentin Oprescu, reprezentant magazin: Avem o afumătoare din tablă zincată aici. Este foarte căutată în ultima perioadă. Aceasta se foloseşte pe cărbune în partea de jos. Mai avem şi un alt tip de afumătoare. Este un grătar pe peleţi. El este electric, dar poate fi folosit pe peleţi pentru afumătoare. 

Cei care încă nu au investit în propriile afumători umplu mesele de sărbătoare cu produse de la băcănie. 

  • Ştefania Grama, proprietar băcănie: În ultimii ani, vedem o creştere pe mezeluri, pe produse afumate. La cea mai mare căutare sunt cârnaţii semiafumaţi pe care îi avem din zona Buzăului. Mai avem scăriţa afumată care este la mare căutare, slana afumată, tot ce ţine de afumături, oamenii se îndreaptă spre aceste produse. 

Pe lângă gustul aparte, afumarea are rolul de a prelungi termenul de valabilitate al produselor din carne. Alt avantaj ar fi că prin afumare bacterii ce pot fi periculoase sunt distruse. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Aroma Crăciunului vine din afumători. Secretele pentru prepararea cărnii de porc sunt moştenite de generaţii în Maramureș