Antena Meniu Search
x

Bătrânii de la Centrul de vârstnici din Călărași, îngrijiți de nepalezi (Video)

În vreme ce îngrijitorii români pleacă cu sutele în Austria, să aibă grijă de bătrâni, bunicii noștri sunt îngrijiţi de nepalezi. La Centrul de bătrâni din Călăraşi lucrează 23 de îngrijitori din Nepal. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 19.05.2020, 22:22

Vezi și
  • 23 de angajați nepalezi lucrează la centrul din Călărași.
  • Un angajat nepalez trimite acasă cam 50% din banii obținuți.

Unii dintre ei au venit încă din iulie 2019, alţii la începutul acestui an. Criza coronavirusului i-a prins în ţară. Au venit pe un salariu dublu. Şi cum au masa şi cazarea asigurate, reuşesc să pună şi bani deoparte.

Suntem în localitatea Nuci, judeţul Călăraşi, la 30 de kilometri din Bucureşti. În Centrul de bătrâni de aici locuiesc 150 de bunici. 

Mariana Melinger, proprietar Centru de bătrâni: Mulți dintre ei nici nu știu ce înseamnă coronavirus, ce înseamnă pandemia. Că se mai uită la televizor, dar practic nu sunt afectați cu nimic. Aceeași viață cum au avut acum două luni.

După ce virusul a ajuns în România, centrul s-a închis. Vizitele au fost interzise. La fel şi ieşirile angajaţilor. N-a fost greu, pentru că cei mai mulţi îngrijitori sunt nepalezi. 

Mariana Melinger, proprietar Centru de bătrâni: Angajați care abia după două luni au plecat acasă. Când s-au întors, au fost carantinați și testați. Până când a ajuns rezultatul, ei au stat închiși. Nu avem niciun pericol. 

Babu este unul dintre cei 23 de nepalezi veniţi să muncească la Nuci. Nivelul de trai din ţara natală l-a obligat să emigreze. 

Khatri Babu, ingrijitor nepalez: În Nepal găsești de muncă, dar salariul e destul de mic. Nu poţi economisi. Aici e diferit. 50 la sută trimitem familiei, 50 la sută îi economisim. Sunt aici de 15 luni. La început a fost greu, pentru că era ceva nou şi aveam probleme cu înțelesul limbii române.

A mai lucrat în nouă ţări, dar aici se simte cel mai bine. 

Khatri Babu, îngrijitor nepalez: Vorbește în română, apoi în engleză. După mâncare, facem sport. La ora 11 la gustare, după la baie, facem baie. La ora 15:00 din nou la masă. Apoi le dăm ceva de făcut, să ii ținem ocupaţi. La 17:00 le dăm o gustare, la 19:00 cina. Și după îi ducem în cameră, îi îmbrăcăm în pijamale.

Şi Dada şi-a lăsat familia în Nepal pentru un salariu dublu. 

Pun Dada Sing, îngrijitor nepalez: Bineînțeles că îmi este dor de familie. Contractul nostru este pe doi ani. Am o familie, o fetiţă. 

Mariana Melinger, proprietar Centru de bătrâni: Am început cu patru, şase, opt, după 16. I-am tot înmulțit pentru că am văzut că e bine. Piaţa muncii s-a mai dezghețat, aşa că angajatorii români caută din nou lucrători străini. 

Anne Marie Stavri, specialist firmă recrutare: Muncitorii din Asia sunt mult mai conștiincioși. Vorbim de forța de munca mai ieftină. Muncitorii din Asia vin pe salarii de 400, 500, 600 de dolari. Sunt dispuși să facă ore suplimentare.

30 de mii de muncitori străini ar urma să vină în acest an în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri sociale » Bătrânii de la Centrul de vârstnici din Călărași, îngrijiți de nepalezi (Video)