Biserica din Strei, monument istoric de secolul XIII, va fi renovată cu ajutorul Prinţului Charles
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei, judeţul Hunedoara, va fi salvată cu o mână de ajutor de la Prinţul Charles al Marii Britanii. Construcţia-monument ridicată în secolul al XIII-lea are urgentă nevoie de reabilitare.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei, judeţul Hunedoara, va fi salvată cu o mână de ajutor de la Prinţul Charles al Marii Britanii. Construcţia-monument ridicată în secolul al XIII-lea are urgentă nevoie de reabilitare. Un grup de studenţi voluntari, dar şi o asociaţie vor începe lucrările de la începutul lui septembrie.
Cu şapte secole în urmă, pe ruinele unei foste aşezări romane de pe Valea Streiului, se ridica unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult din România, potrivit unor istorici, Biserica din Strei. Azi este monument istoric.
(EMIL POP
"A funcţionat ca lăcaş de cult până în 1945, când s-a construit biserica nouă, în centrul satului", spune preotul paroh Emil Pop.
La un secol de la construcţie, pe pereţii de piatră au apărut picturi impresionante. Ele mai pot fi admirate şi în zilele noastre.
"Pe iconostas avem pictorul pe nume Grozie în genunchi în faţa Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Apoi, în partea dreaptă a iconostasului este Buna Vestire. Avem apoi Naşterea Mântuitorului", explică preotul paroh.
Biserica monument, cu hramul Adormirea Maicii Domnului risca, fără o intervenţie rapidă, să ajungă o ruină.
"Am dori să refacem acoperişul, să schimbăm şi turla care este deteriorată", mai spune preotul paroh.
Reparaţiile se vor face prin Proiectul "Ambulanţa pentru Monumente Transilvania Sud". Valoarea totală a lucrărilor, ce încep de luna viitoare, va ajunge la aproape 30 de mii de lei. Bani donaţi de Episcopia Devei şi Hunedoarei, primăria Călan şi parohia Ruşi. Un sprijin important vine însă din partea prinţului Charles, care s-a mai implicat în asemenea acţiuni în România.
"Prin sprijinul oferit de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, susţinător permanent al proiectului "Ambulanţa pentru monumente", se vor putea achiziţiona materialele necesare intervenţiilor de urgenţă la componentele artistice care urmează să fie realizate cu echipe de restauratori atestaţi Ministerul Culturii", transmite Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Din 2016 până în prezent, prin proiectul "Ambulanţa pentru monumente" s-au făcut intervenţii de restaurare la 15 biserici-monument din Transilvania şi Banat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰