Antena Meniu Search
x

Boala se tratează în spitalele din România cu șpagă

În spitalele de stat, spagă nu se dă doar pentru operaţii estetice ilegale. Orice intervenţie - chiar şi necesară - costă.

Vezi și

 Deşi, teoretic, e decontată legal de stat. Pacientul trebuie să se informeze înainte de internare şi să pregătească plicurile cu bani - pentru buzunarele medicilor, ale anesteziştilor şi ale asistenţilor care preiau cazul.

Reporterii Observator au colindat, cu o cameră ascunsă, spitalele din Bucureşti şi au aflat ce preţ se pune pe sănătatea pacienţilor. Dacă rezolvarea chirurgicală a unei probleme de sănătate are, de obicei, un tarif fix, naşterea la stat se negociază. Iar preţul diferă chiar şi în funcţie de cetăţenie şi de culoarea pielii.

Tariful e fix. Iar asistenta îl ştie. O operaţie banală de fiere ajunge să coste cam 1300 de lei. Cei mai mulţi bani ajung în buzunarul doctorului, şi, eventual, al rezidentului. Trebuie plătit şi anestezistul. Dar nu trebuie uitate nici asistentele.

Boala pare mai ieftină însă decât naşterea. Viitorii părinţi trebuie să pună bani mulţi de o parte, chiar dacă aleg să aducă pe lume bebeluşul la o maternitate de stat. Tariful e întotdeauna negociabil. Dar pare să se stabilească în funcţie de câteva criterii clare. Unul dintre ele: naţionalitatea. Românii au discount.

Şi nimic nu pare să se schimbe. Nici măcar după un scandal. Ieri, reporterii Observator au demonstrat că la nici o zi după ce nouă medici au fost reţinuţi pentru că s-ar fi îmbogăţit din operaţii estetice ilegale, la Spitalul de Arşi din Bucureşti, în alte spitale din Capitală, aceleaşi operaţii ilegale se negociau la fel ca întotdeauna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Boala se tratează în spitalele din România cu șpagă