Antena Meniu Search
x

În România, bolnavii sunt puşi să-şi plătească medicamentele

În spitalele din România nimic nu e gratuit. Iar dacă este, cu siguranţă, coada e prea lungă. Aşa că pacienţii, loviţi şi aşa, din greu, de boală, duc mâna către buzunar.

Vezi și

Se întâmplă şi la Bucureşti, la Institutul Oncologic, cel mai mare centru pentru tratarea cancerului, de la noi. Controalele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, făcute în decembrie, au scos la iveală problemele.

Acolo şi la încă nouă spitale din ţară care au fost amendate. Dar situaţia e departe de a se fi schimbată.

E drama unor pacienţi loviţi deja de o boală cumplită. La Institutul Oncologic din Bucureşti, mulţi dintre bolnavii care se pregătesc de radioterapie nu primesc medicamentele de care au nevoie. Au descoperit-o chiar angajaţii CNAS.

Nu s-a asigurat în 2013 medicaţia pentru pacienţii internaţi, pentru care se iniţiază radioterapie cu iod 131, respectiv prednison sau ranitidină, medicaţia administrată fiind achiziţionată din sursa proprie a pacientului.

Nu sunt singurele lucruri care se plătesc din banii pacienţilor. Unii ajung să plătească şi pentru analize.

Reporter: Dar n-ar trebui să fie gratuite?

Pacient: Ba da, dar sunt atât de multe cazuri, încât apuci peste 5 luni. Ai cinci luni? Nu. Nu stai cinci luni.

Reporter: Şi cât aţi dat?

Pacient: 4, 5 milioane

Asta în timp ce controlul a arătat că, de multe ori, spitalul decontează aceste investigaţii de două ori. 

S-au identificat radiologie imagistică efectuată în ambulatoriu şi decontate la casă, unor pacienţi internaţi deja la IOB.

O grijă în plus, pentru nişte oameni chinuiţi de un sistem greoi. Iar situaţia se poate înrăutăţi dramatic. Până în 2035, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul cazurilor de cancer aproape se va dubla.

Alături de Institutul de Oncologie, au mai fost controlate în luna decembrie 10 spitale din toată ţara. Pe lângă lipsa medicamentelor, angajaţii CNAS au descoperit şi internări care nu se jutificau sau documente medicale incomplete. Cele mai multe nereguli au fost la Bacău.

Spitalele controlate au fost sancţionate cu peste 1,5 milioane de lei. Banii vor fi redistribuiţi, la alte spitale din subordinea CNAS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » În România, bolnavii sunt puşi să-şi plătească medicamentele