Antena Meniu Search
x

Bonă filipineză dă România în judecată după ce a fost expulzată

O bonă filipineză a dat România în judecată după ce nu i s-a mai permis să muncească la noi. Centrul de Imigrări a refuzat să îi prelungească permisul de şedere pentru că şeful ei nu i-a oferit salariul mediu pe economie, deşi aşa îi cere legea. Femeia a fost expulzată, dar vrea să schimbe regulile.

Vezi și

O bonă filipineză a dat România în judecată după ce nu i s-a mai permis să muncească la noi. Centrul de Imigrări a refuzat să îi prelungească permisul de şedere pentru că şeful ei nu i-a oferit salariul mediu pe economie, deşi aşa îi cere legea. Femeia a fost expulzată, dar vrea să schimbe regulile. Asiatica a contestat decizia la Curtea Constituţională.

Bona venită din Filipine lucrează de mai mulţi ani pentru o familie din Bucureşti. Când a cerut prelungirea permisului de şedere, oficialii de la inspectoratul pentru Imigrări i-au comunicat că urmează să fie expulzată.

Şeful ei încheiase un contract de muncă part-time, de doar 4 ore pe zi, ceea ce nu respectă legea care îi protejează pe străinii veniţi din afara Uniunii Europene. Potrivit normelor, aceştia trebuie să primească în România cel puţin salariul mediu net pe economie.

Încercarea unor afacerişti români de a fenta statul prin diferite metode îi îngrijorează pe angajatorii care încearcă să aducă muncitori de peste hotare. Se confruntă cu o criză de personal, fie că manageriază restaurante, hoteluri ori firme de construcţii.

Cererea pentru lucrători străini s-a dublat în ultimul an. Cei mai mulţi muncitori vin din Vietnam, Turcia şi Sri Lanka. Primesc mâncare, cazare, asigurare medicală şi sunt scutiţi de la plata taxelor. Iar salariile de la noi sunt de câteva ori mai mari decât în ţările lor de origine. De pildă, în Vietnam câştigul mediu este echivalentul a 600 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Bonă filipineză dă România în judecată după ce a fost expulzată