Antena Meniu Search
x

Bucate tradiționale cu apă sărată din fântână, în Harghita

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar gospodăriile miros deja a afumătură. În sate, oamenii pregătesc preparatele din carne de porc pentru masa de Sărbători. Într-o localitate din Harghita secretul stă în apa sărată dintr-o fântână veche de sute de ani care frăgezeşte carnea. Apoi gustul este dat de rumeguşul de fag.

de Redactia Observator

la 20.12.2019, 17:15

Vezi și

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar gospodăriile miros deja a afumătură. În sate, oamenii pregătesc preparatele din carne de porc pentru masa de Sărbători. Într-o localitate din Harghita secretul stă în apa sărată dintr-o fântână veche de sute de ani care frăgezeşte carnea. Apoi gustul este dat de rumeguşul de fag.

În localitatea Lueta, sacrificarea porcului este un obicei la care sătenii nu renunţă. Au însă un secret din moşi strămoşi care fac carnea mai fragedă şi preparatele mai bune. Le ţin în apa sărată, pe care o iau de la o fântână veche de sute de ani, construită într-un trunchi de stejar. Mai ales în perioada Sărbătorilor, sătenii vin cu zeci de bidoane la fântână.

Slănina trebuie să stea în apă cam trei sptămâni, iar canea o zi sau două. Pentru savoare, locanicii mai au un secret. Afumă preparatele cu rumeguş de fag.

După ce slănina este afumată, localnicii o pot pune înapoi în apă sărată şi astfel este păstrată până la anul, când ajunge iar pe masă de Sărbători. Localitatea a devenit vestită datorită fântânii, aşa că oamenii vin de la sute de kilometri distanţă ca să ia apă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Bucate tradiționale cu apă sărată din fântână, în Harghita