Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox noiembrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii

În noiembrie 2024, a XI-a lună a anului, avem trei sărbători religioase cu cruce roşie, toate extrem de importante pentru creştinii ortodocşi şi care aduc cu ele o mulţime de obiceiuri şi tradiţii.

de Redactia Observator

la 15.11.2023, 14:19

Sfântul Andrei este una dintre sărbătorile religioase cu cruce roşie prăznuite în noiembrie 2024
Sfântul Andrei este una dintre sărbătorile religioase cu cruce roşie prăznuite în noiembrie 2024 - Mediafax Foto
  • În noiembrie 2024 avem trei sărbători religioase cu cruce roşie.

Noiembrie 2024 este ultima lună a toamnei. Soarele cedează teren masiv în faţa lunii, afară se întunecă din ce în ce mai devreme, iar temperaturile scad din ce în ce mai multe, pregătindu-ne de intrarea în iarnă.

Din punct de vedere religios, în noiembrie 2024 avem trei sărbători cu cruce roşie, sărbători extrem de importante pentru toţi creştinii ortodocşi: Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi ziua în care îi prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Când prăznuim Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în noiembrie 2024

Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este prăznuit pe 8 noiembrie, zi care, în 2024, ar urma să pice vinerea. Conform crestinortodox.ro, "Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei şi a dreptăţii lui Dumnezeu".

Pe acelaşi subiect

Sursa amintită precizează că "Sfântul Arhanghel Mihail este rânduit de Dumnezeu ca dreptatea Sa să biruiască în istoria mântuirii", iar "Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul veştii milei dumnezeieşti faţă de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc".

Când prăznuim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în noiembrie 2024

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este prăznuită pe 21 noiembrie, zi care, în 2024, pică într-o joi. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana.

Conform creştinortodox.ro, "în tradiţia populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii". Există informaţii conform cărora s-a stabilit ca 21 noiembrie să fie considerată ziua în care prăznuim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului pentru că în 21 noiembrie 543 ar fi fost sfinţită o biserică cu acest hram.

Când îl prăznuim pe Sfântul Andrei în noiembrie 2024

Prăznuirea Sfântului Andrei se face pe 30 noiembrie, zi care, în 2024, pică într-o sâmbătă. Vorbim atât despre prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, unul dintre primii ucenici ai lui Hristos, cât şi de prăznuirea Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Există numeroase tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei pe care creştinii ortodocşi le respectă cu sfinţenie. În România, circa un milion de oameni îşi sărbătoresc ziua numelui, onomastica, de Sfântul Andrei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox noiembrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii