Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Sfântul Andrei, tradiţii şi obiceiuri. Cum li se arată ursitul fetelor, în Noaptea Strigoilor de Sf. Andrei

Ne pregătim de noaptea Sfântului Apostol Andrei. Mare sărbătoare religioasă, dar şi momentul în care sunt respectate obiceiuri şi tradiţii păgâne. Iată care sunt superstiţiile pe care unii le păstrează cu sfinţenie. 

De Redactia Observator la 29.11.2022, 22:17
Vezi și

Mihaela păstrează cu sfinţenie obiceiurile pe care bunicii ei le făceau în noaptea Sfântului Andrei. Ca să îi păzească pe cei dragi de duhurile rele face un amestec de usturoi şi cărbuni arşi: "Să fie un pic fărâmat, aşa ca să miroasă, punem aici într-o bucăţică de tifon, punem un pic de tăciune de la foc. Pisăm bine, să-l amestecăm".

Tradiţii de Sf. Andrei. Fetele îşi visează ursitul în Noaptea Strigoilor

Fetele din satele de la munte din Suceava visează cu ochii deschişi la alesul lor. La noapte, conform tradiţiei, speră să-l viseze de-a binelea. "Am pus busuiocul pentru a-mi visa diseară ursitul. Brunet, cu barbă şi înalt", mărturiseşte Adriana

Vezi aici: Sfântul Andrei 2022. Cele mai frumoase urări şi mesaje de Sf. Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie

Pe acelaşi subiect

Denumită popular şi Noaptea Strigoilor, noaptea de Sfântul Andrei e magică. "Copiii aduceau în casă crenguţe de pomi fructiferi, meri, cireşi, pruni, peri pentru că le lăsau în apă, aceastea înfloreau şi erau folosite în noaptea de Anul Nou ca şi sorcovă. Să nu uităm că este seara în care este bine să ne punem la fereastră, într-o strachină de lut, puţin grâu să vedem cum ne va fi anul, mai îmbelşugat sau mai puţin îmbelşugat, în funcţie de cum încolţeşte", explică Oana Constantin, muzeograf la Muzeul Ţăranului Român.

Cine a fost Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie

Sfântul Andrei este cel care a adus Sfânta Evanghelie pe meleagurile noastre. "A venit în părţile Daciei, în părţile Dobrogei, Sciţia Minor, şi a început să propovăduiască Sfânta Scriptură. El este cel întâi chemat, este primul apostol pe care Mântuitorul Iisus l-a chemat alături de sine să devină pescar de oameni", povesteşte Gabriel Cazacu, preot Biserica Caşin.

Tinerii se bucură de sărbătoare, dar nu ştiu prea multe despre ea. "Chiar mă cheamă Andrei, dar tradiţii şi chestii de genul, nu. Am să aduc nişte bomboane pentru colegi", spune un tânăr. "Ştiu că Sfântul Andrei a fost cel care a adus creştinismul în România, dar mai multe nu ştiu să vă spun. Profit de ziua liberă", adaugă un altul. Din 2012, ziua de 30 noiembrie este sărbătoare legală şi zi nelucrătoare. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Sfântul Andrei, tradiţii şi obiceiuri. Cum li se arată ursitul fetelor, în Noaptea Strigoilor de Sf. Andrei