Antena Meniu Search
x

Video Două milioane de români o vor lua de la capăt cu recensământul. Greşeala pe care mulţi au comis-o la autorecenzare

Aproape două milioane de români convinşi că s-au autorecenzat se vor trezi cu recenzorul la uşă. Surpriza vine după ce chestionarele acestora au fost declarate invalide pentru că nu au fost completate corect. Oamenii spun că ar fi trebuit să fie anunţaţi că au greşit şi că nu au timp să aştepte recenzorii acasă. De cealaltă parte, Institutul Naţional de Statistică recunoaşte că a fost o "scăpare" în configurarea platformei, care a permis autorecenzarea incompletă. 

de Ioana Matei

la 15.06.2022, 19:32

Vezi și

"Am identificat locuinţa aceasta ca fiind autorecenzată, dar datele dumneavoastră au fost invalide". "Dar eu ştiam că m-am autorecenzat". În aceeaşi situaţie sunt aproape două milioane de români care au avut surpriza să afle că datele completate pe site-ul dedicat recensământului nu au fost validate. 

Recensământ 2022. Cum poţi verifica dacă ai completat formularul corect

Cine vrea să vadă dacă a completat corect chestionarul de autorecenzare trebuie să intre pe site-ul recensamantromania.ro. Există aici o secţiune numită dovada autorecenzării, unde trebuie introdus CNP-ul. În cazul în care datele au fost completate corect, va fi eliberată această dovadă de autorecenzare. În cazul în care nu sunt corect completate, va exista un mesaj care vă va anunţa acest lucru. 

Ştefan este recenzor în cadrul Primăriei Sectorului 6. Spune că cele mai multe cazuri de autorecenzare invalidă vin dintr-o simplă neatenţie. "Mulţi oameni s-au născut în alt judeţ, au venit imediat la Bucureşti şi când au fost întrebaţi dacă au locuit altundeva în afară de Bucureşti ei răspund că nu, dar trebuie trecut da pentru că s-au născut altundeva. Nu permite sistemul altceva şi automat chestionarul este invalidat", explică el. 

Pe acelaşi subiect

În multe dintre situaţii, părinţii au omis să completeze datele copiilor. Platforma a permis, totuşi, trimiterea chestionarului incomplet, iar cei care s-au trezit nerecenzaţi au primit cândva chiar şi un email de mulţumire. "Platforma a fost prevăzută cu nişte chei de control, dar probabil a fost o scăpare, a fost un buton acolo care permitea transmiterea chestionarului inclusiv cu anumite atenţionări. Dar o luăm ca pe o învăţătură şi, pe viitor, la următorul recensământ, să remediem această problemă", a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.  

Ce se întâmplă dacă nu eşti acasă când vine recenzorul

Unul din zece români va sta acasă să aştepte recenzorul, deşi a ales varianta digitală. "După mai multe rugăminţi, deschid uşa. Le arăt în aplicaţie: uitaţi ce aţi greşit, uitaţi cum ar fi trebuit să fie datele corect. La dumneavoastră nu este aşa", explică Valentina Terpezan, recenzor. "Am vorbit cu administatorul, a contactat persoana, persoana m-a contactat mai departe, a trebuit să stabilim o dată, o oră la care să ne întâlnim sau să facem chestionarul la telefon", spune Ştefan Pănescu, recenzor.

Institutul Naţional de Statistică spune că nu poate oferi din nou accesul pe platformă celor care s-au autorecenzat incomplet pentru că ar trebui să creeze o nouă baza de date, iar posibilităţile tehnice nu permit acest lucru. "Nu avem cum să modificăm acele chestionare, este evident. Dar recenzorul vine de mai multe ori la aceeaşi adresă, în cazul în care nu găseşte pe nimeni acasă", adaugă Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL. "Aş putea să vin inclusiv la 8, 9, 10. Am venit şi la ore dintre acestea, la oameni care lucrează de luni până duminică", mărturiseşte Valentina Terpezan, recenzor.

Calendar recensământ 2022. Ce amenzi riscă românii care refuză recenzarea

Recensământul din uşă în uşă ţine până pe 17 iulie şi este obligatoriu. Cine refuză participarea poate fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 si 3.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că există vreo şansă ca speranţa de viaţă să crească în România?
Observator » Stiri sociale » Două milioane de români o vor lua de la capăt cu recensământul. Greşeala pe care mulţi au comis-o la autorecenzare