Antena Meniu Search
x

Capodoperele lui Brâncuşi din Târgu Jiu au intrat în reabilitare

Cei care vor merge la Târgu Jiu să viziteze capodoperele lui Brâncuşi vor avea parte de o surpriză neplăcută. În apropierea operelor marelui sculptor s-a deschis şantier.

de Redactia Observator

la 21.08.2020, 16:54

Vezi și
  • Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului atrag, în fiecare an, zeci de mii turiști.
  • Ansamblul Calea Eroilor a fost ridicat de Constantin Brâncuși în urmă cu 82 de ani.

Axa "Brâncuși", care unește celebrele sculpturi Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit, a intrat în reabilitare. Lucrările au început cu o întârziere de patru luni din cauza pandemiei, dar muncitorii promit că vor termina până în primăvară. Proiectul presupune modernizarea a 500 de metri de șosea pentru care s-au alocat zece milioane de lei, bani europeni.

Calea Eroilor din Târgu Jiu unește Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Strada își va schimba total înfățișarea în câteva luni. Acum, imaginea pe care o găsesc turiștii aici nu este deloc atractivă, iar cei care ajung în zonă sunt nevoiți să ocolească utilajele.

Axa Brâncuşi va fi reabilitată pe o porţiune de 500 de metri. Asfaltul va fi înlocuit cu granit, iar strada va fi dedicată exclusiv pietonilor. Investiţia se ridică la două milioane de euro.

Pandemia a făcut ca șantierul să fie deschis aproape patru luni mai târziu decât era programat. Un constructor italian a câștigat licitația și vrea să mărească echipa de muncitori ca să se poată încadra în termene mai ales că lucrările sunt unele complexe.

Raul Chiriac – director de investiții: În perioada următoare să începem deja lucrările de amenajări arhitecturale și peisagistice. Lucrările care vor pune în valoare Axa Calea Eroilor. Iluminatul arhitectural, spațiile verzi.

Nicolae Isar, șef șantier: Gardurile se vor modifica toate, absolut toate. Se vor face garduri noi, cu iluminat inclus, cu băncuțe de odihnă. Începem să urgentăm, să creștem numărul de oameni și la sfârșitul lunii februarie, sper eu, se va termina lucrarea.

Specialiștii UNESCO vor stabili anul viitor dacă sculpturile de la Târgu Jiu vor putea intra sau nu pe lista Patrimoniului Mondial.

Marcel Romanescu – primar Târgu Jiu: Suntem cu acel proiect de introducere a operelor brâncuşiene în patrimoniul UNECO şi acolo asta ne şi solicitau, ca un moment dat să vadă că suntem interesaţi de operele brâncușiene și de punerea în valoare a lor.taie

Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului atrag, în fiecare an, zeci de mii turiști.

Ansamblul Calea Eroilor a fost ridicat de Constantin Brâncuși în urmă cu 82 de ani în cinstea eroilor din Primul Război Mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Capodoperele lui Brâncuşi din Târgu Jiu au intrat în reabilitare