Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Cardul, dusmanul romanului

Ce-i in mana, nu-i minciuna. Asa gandesc si romanii care dau iama la bancomate sa-si scoata salariul. Fie ca nu stiu prea bine cum functioneaza, fie ca le place sa simta bancnotele in mana, multi oameni platesc si acum cu bani cash.

Vezi și

In magazinele din Gara de Nord, plata cu cardul este de domeniul SF. Asa ca un strain nu are nicio sansa sa foloseasca POS-ul, ci trebuie sa se resemneze si sa caute cel mai apropiat bancomat. Desi sunt multe avantaje daca platesc cu cardul, multi romani refuza sa-l foloseasca sau pur si simplu nu stiu. “Cardul are anumite elemente de siguranta, iar banii pot fi siguri chiar daca se pierde. In plus, avantajul major al cardului este acela ca ofera anumite bonusuri. In momentul in care plateste la magazin, un client poate primi inapoi un procent din suma pe care a platit-o”, a explicat Ion Stanimir, purtatorul de cuvant la unei banci.

Daca scot insa banii de pe card, lucrurile stau altfel. Iar ignoranta sau nestiinta il afecteaza tot pe el, pe client. “Folosirea numerarului costa. Costa transportul numerarului, costa siguranta bancomatului, de aceea in momentul in care se scot bani de la bancomat, exista acest cost de retragere. Uneori aceste comisioane pot fi de 5 la suta la o retragere, ceea ce nu face deloc avantajoasa repezirea catre scoaterea banilor de pe card”, a adaugat Stanimir.

Cu toate acestea, in magazinele de cartier si nu doar, plata cumparaturilor se face tot cu bani cash. Daca plata cu cardul le este straina multor romani, bonurile de masa tin locul banilor.

Fiecare retragere de numerar este taxata cu un comision, care difera de la unitate la unitate. Comisioanele aduc in prezent venituri importante pentru banci. 854 de milioane de euro au incasat in 2011 primele 10 institutii financiare din Romania numai din aceste taxe, arata datele financiare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Cardul, dusmanul romanului