Antena Meniu Search
x

CAS va face campanie de informare in privinta donarii de organe

Casa de Asigurari de Sanatate va face campanie de informare in privinta donarii de organe. Reactia vine dupa ce Observatorul a aratat intr-un material exclusiv cum romanii sunt dispusi sa-si vanda si pielea de pe ei

Vezi și

Talciocul cu organe umane a atras atentia presedintelui CNAS care crede ca nu doar saracia, ci si lipsa de informare a oamenilor duc la marele trafic de carne vie. Incredibilele imagini surprinse cu o camera ascunsa au starnit reactii si la Ministerul Sanatatii.

"E un material cutremurator. Desi e greu de suportat pentru cei mai multi care-l privesc, din pacate e o realitate din Romania", spune Cristian Busoi. Oamenii descoperiti ieri de reporterii Observatorului s-ar fi vandut in strada, bucata cu bucata. Nu stiu ce inseamna sa donezi un organ si nu stiu ce inseamna sa ai nevoie de el. Cine a trecut prin asta insa a trait o experienta greu de uitat.

"Este foarte greu atunci, e o invaliditate mare", recunoaste Dana Rezmerita, pacienta cu transplant de rinichi.Dana a stat sase ani pe o lista de asteptare, sase ani de speranta impletita cu suferinta. A ajuns sa se obisnuiasca cu boala, dar a crezut tot timpul in sansa ei. Nu a dat bani pentru rinichi si nici macar nu-l cunoaste pe cel care i-a redat speranta de viata. Legea nu permite asa ceva. Tot ce stie despre donator e ca se afla in moarte cerebrala. Ii multumeste si astazi chiar daca el nu mai exista.

Iar experientele unora ar trebui sa fie invatatura de minte pentru altii. Materialul difuzat ieri la Observator a pus pe ganduri si autoritatile centrale care promit ca vor actiona.

"Campaniile de informare, chiar daca s-au mai facut, intensifica astfel de actiuni", explica Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Pana atunci autoritatile trag un semnal de alarma asupra riscului lega,l dar si medical pe care il presupune un eventual transplant ilegal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » CAS va face campanie de informare in privinta donarii de organe