Antena Meniu Search
x

Video Cât economisesc românii la facturi datorită sistemelor fotovoltaice. Jumătate din locuinţele din ţară sunt potrivite pentru instalarea panourilor solare

De frica scumpirilor, sunt români care au găsit soluţia: şi-au instalat panouri fotovoltaice. Investiţia se amortizează în câţiva ani, iar întreţinerea scade chiar şi cu 30 la sută. Un ONG va monta gratuit un astfel de sistem pe un bloc din Bucureşti, într-un proiect pilot, care s-ar putea extinde la 10 mii de clădiri.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 19.05.2022, 11:12

Vezi și

"Sunt foarte bune şi la facturi se simte şi la noi la întreţinere", o spun toţi cei care au căldură, apă caldă şi chiar energie electrică de la panouri solare: plătesc facturi mult mai mici. Alexandru locuieşte într-un bloc din Capitală. Investiţia de câteva mii de euro, făcută în urmă cu 7 ani, i-a redus acum semnificativ cheltuielile. "Cred că şi la 30% la apa caldă mai puţin. Întreţinerea vreo 200 de lei. Din mai până în octombrie, acum, e foarte bine cu ele", spune Alexandru.

Însă nu toate asociaţiile de proprietari îşi permit un astfel de sistem. O organizaţie non-profit din Capitală pune la bătaie 9.000 de euro pentru a monta pe unul dintre blocurile din oraş panouri fotovoltaice. Sunt deja 100 de "candidaţi". "Se poate ca în 7 ani să amortizezi cheltuiala şi apoi să fie energia pe gratis pentru tine", spune Elena Alexandra Miron, reprezentant ONG. Adică să faci bani din acest sistem care are o durată de viaţă de cel puţin 25 de ani. 

Concret, panourile solare capteaza energia solara care, mai departe, este transformată în energie electrică pentru toţi locuitorii unui bloc. În doar două săptămâni, pe acoperişul unui bloc ajunge suficientă energie pentru a putea alimenta un apartament cu două camere, timp de un an. Per total, un astfel de sistem poate să reducă valoarea facturilor cu aproximativ 15%. Tot mai mulţi români îşi doresc un astfel de sistem "Am plătit întreţinerea de 3 ori cât aş pune fotovoltaice. Este foarte, foarte avantajos, este adevărat, prima dată o cheltuială, dar după aceea sunt super vizibile beneficiile. La întretinere iarna vine in jur de 300 de lei şi factura energetică depăşeşte 100 de lei", a mărturisit o locatară care nu şi-a implementat încă acest sistem.

Din cele peste 7 milioane de de locuințe din România, aproape jumătate sunt potrivite pentru instalarea panourilor fotovoltaice. În realitate, însă la noi într-un singur an, energia solară a avut o contribuţie de doar 2,5%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cât economisesc românii la facturi datorită sistemelor fotovoltaice. Jumătate din locuinţele din ţară sunt potrivite pentru instalarea panourilor solare