Antena Meniu Search
x

Cea mai veche biserică din vestul României a primit o şansă şi va fi restaurată din temelii

Cea mai veche biserică din vestul României are o şansă de a rezista timpurilor datorită fondurilor europene!

Vezi și

Cea mai veche biserică din vestul României are o şansă de a rezista timpurilor datorită fondurilor europene! Pentru restaurarea bisericuţei de lemn din comuna hunedoreană Brănişca, veche de peste 300 de ani, se va investi un sfert de milion de euro. Lucrările vor dura până în septembrie 2019.

La o simplă strânsoare, bucata de lemn de la baza clădirii se sfarmă. Fără o intervenţie de amploare, la fel s-ar fi întâmplat cu întreaga biserică, una care figurează pe lista monumentelor istorice. Dacian Popescu, paroh: "Am început lucrările la această biserică în 2012 când, datorită unei intervenţii de urgenţă, am schimbat şiţa de pe acoreriş, urmând ca partea de documentaţie să o începem în anul 2014. În momentul de faţă suntem la stadiul lucrării nevăzute a restaurării, partea de hârtii, partea de documentaţie." 

Trei ani a durat numai întocmirea documentaţiei pentru ca preotul să reuşească să atragă fonduri pentru restaurare. Dar, în final, a primit răspunsul mult-aşteptat. "Se va face o fundaţie de piatră pe piatră, piatră zidită, având la bază o talpă e armătură în pământ. Se vor schimba şi treptele de la intrare, accesul, tot din piatră, pardoselile." 

De la fundaţie, la interior şi până la picturi realizate în 1801, totul va fi reparat. "Aici avem două exemple de icoane deja restaurate. Este icoana Înălţării Domnului şi Intrarea Maicii Domnului în biserică. Şi vedeţi în continuare: aşa arătau înainte icoanele."

Pentru restaurarea bisericii construită în 1701, preotul a reuşit să atragă 250.000 de euro, fonduri nerambursabile prin Programul Naţional pentru Dezvoltarea Rurală. Termenul de finalizare este septembrie 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cea mai veche biserică din vestul României a primit o şansă şi va fi restaurată din temelii