Antena Meniu Search
x

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Tradiţii şi superstiţii de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat a fi cel mai important dintre proroci pentru că este cel care face legătura între Vechiul şi Noul Testament. I se mai spune şi Înaintemergătorul pentru că este cel care a pregătit oamenii pentru primirea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu.

de Redactia Observator

la 28.08.2021, 10:17

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Tradiţii şi superstiţii de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul
- doxologia.ro

Sfântul Ioan Botezătorul îi are drept părinţi pe preotul Zaharia, iar mama sa este Elisabeta. Părinţii Sfântului Ioan Botezătorul erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhangelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu, la bătrâneţe, şi se va chema Ioan. Tatăl Sfântului Ioan Botezătorul nu a crezut profeţia şi a rămas mut când soţia sa a născut.

Viaţa Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus o viaţă simplă, purta o haină din păr de cămilă şi se hrănea cu miere sălbatică şi lăcuste. S-a retras în deşertul Bethabara, unde s-a retras în rugăciune şi meditaţie. În anul 26 a început să boteze şi să propovăduiască anunţând venirea lui Iisus, motiv pentru care este supranumit şi Înaintemergătorul.

Momentul culminant a fost întâlnirea cu Iisus, pe care L-a botezat în râul Iordan, în prezenţa Sfântului Duh. Sfântul Ioan Botezătorul a propovăduit apoi îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna convieţuire, iar predicile sale un profund caracter moral.

Pe acelaşi subiect

Sfântul Ioan Botezătorul a fost încarcerat de Regele Irod pe care l-a acuzat de incest. A fost ulterior decapitat, la cererea soţiei şi a fiicei lui Irod.

Sfântul Ioan Botezătorul - sărbători

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat a fi una dintre figurile centrale ale creştinismului. Cea mai importantă sărbătoare pentru prăznuirea sa este pe 7 ianuarie, dar Biserica Creştină a fixat patru date pentru sărbătorire.

Pe 23 septembrie se celebrează zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie - data la care L-a botezat pe Iisus în râul Iordan, 24 iunie - ziua naşterii şi 29 august - ziua morţii Sale.

Tradiţii şi superstiţii de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de credincioşi în fiecare an la data de 29 august, fiind zi de post negru. Este una dintre sărbătorile care le cer creștinilor post. Pe de o parte pentru că potrivit Noului Testament, Irod, în timpul unui ospăț, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplata i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca semn al asumării vieții înfrânate a lui Ioan. În plus, ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor, și așa cum este recomandat postul în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine postul și în această zi.

Fără legătură cu dogma religioasă există credințe populare potrivit cărora nu ar trebui să se folosească cuțitul în această zi și, la masă, totul se rupe cu mâna. Tot în afara calendarului creștin, se pomenește despre un post "de la cruce până la cruce", care ținea din această zi până pe 14 septembrie, la Înălțarea Sfintei Cruci, care avea rolul de a-i curati pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Alte interdicții populară pentru această zi priveau măturatul, tăierea și mâncarea fructelor și legumelor cu formă rotundă ori în cruce, roșiile și pepenii fiind evitați, dar acestea nu sunt prevăzute regulile scrise ale bisericii și sunt considerate superstiții. În unele zone din Muntenia, Sf. Ioan se serbează de către femei. După ce se înserează, se adună mai multe la un loc, unde fac chefuri şi jocuri, însă fără bărbaţi, zicându-se că aceasta e ziua când femeia e tot aşa de mare ca şi bărbatul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Tradiţii şi superstiţii de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul